Endometrióza je nejčastější onemocnění žen v plodném věku. Jaké může mít příznaky?

2. listopad 2023

Hodně se o ní v poslední době mluví, za což může propracovanější diagnostika. Buňky sliznice dutiny děložní se u nemocných žen nacházejí mimo ní, nejčastěji v pánvi, ale třeba také v plicích. „Nevíme, jak se tam dostanou, to je předmětem výzkumu,“ říká MUDr. Ondřej Malchar.

Velmi silná menstruace, bolesti v podbřišku, při vyprazdňování a pohlavním styku nebo pocity nadýmání jsou nejčastější příznaky endometriózy. Trápí vás tři měsíce? Oslovte svého lékaře, případně se obraťte na specializované Centrum pro léčbu endometriózy v olomoucké Fakultní nemocnici.

Lékaři si s pacientkami promluví o jejích potížích, provedou expertní ultrazvukové vyšetření celé pánve a poté se dohodnou na léčbě. Ta je buď konzervativní, tedy hormonální, nebo chirurgická.

Zásadní roli při výskytu endometriózy hraje genetika. „A také porucha imunitního systému,“ doplňuje gynekolog Malchar. Týká se především žen mezi patnácti a padesáti lety. Moderní medicína ji zatím neumí vyléčit. Umí ale zmírnit bolesti, případně odstranit endometriotická ložiska.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio