Eugen Schick: Z tichých uliček (1-5)

10. srpen 2015

Eugen Schick /1877-1909/ pocházel z katolické rodiny. Ve svém rodném Brně navštěvoval reálku, po studiu francouzštiny, angličtiny a italštiny na obchodní akademii ve Vídni získal místo bankovního úředníka v Brně. Byl novinářem a literárním kritikem (noviny Tagesbote aus Mähren und Schlesien) a brzy začal zveřejňovat i svá vlastní díla.

Schickovým dlouholetým přítelem byl Karl Hans Strobl, jenž tvořil také v Brně. Ačkoli Schick celý život vzhlížel k Vídni, zůstal až do své předčasné smrti na jižní Moravě. Zemřel v nedožitých dvaatřiceti letech na rakovinu tlustého střeva.

Brno a Vídeň hrají v Schickově díle velmi důležitou roli. Autor ve svých povídkách vykresluje osudy obyčejných lidí; jeho vypravěčský styl se vyznačuje přesnými popisy brněnského (soubor skic Aus stillen Gassen und von kleinen Leuten, 1902) a vídeňského (posmrtně vydaný soubor básní ve vídeňském dialektu Auf der Gass’n, 1910) prostředí a každodenního života.

Právě literárním skicám, souboru z Tichých uliček, dal prostor Český rozhlas Vltava ve Stránkách na dobrou noc. Za spolupráce Centra pro výzkum německé moravské literatury tak vnikl pětidílný cyklus, představující celkem devět krátkých příběhů. V režii Tomáše Soldána účinkuje Jan Fišar. Překlad Ctirad Sedlák.

Povídky v premiéře odvysílal ČRo Vltava od 27. března do 1. dubna 2014.

Eugen Schick: Z tichých uliček 1
Tadeáš Zatloukal, Ach, ta láska
vysíláno 27. 3. 2014

Eugen Schick: Z tichých uliček 2
Taneční hodina, Strach ze života
vysíláno 28. 3. 2014

Eugen Schick: Z tichých uliček 3
Konec směny, Ticho letního odpoledne
vysíláno 29. 3. 2014

Eugen Schick: Z tichých uliček 4
Nechtěné dítě, Mrtvá vesnice
vysíláno 30. 3. 2014

Eugen Schick: Z tichých uliček 5
Mladická láska
vysíláno 1. 4. 2014

Tyto pořady vznikly v rámci grantu "Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci" (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka