Olomouc (o)žije je zpět, dokonce i v budově ČRo Olomouc. Hodové slavnosti i festivaly

21. červen 2024

Pokud nemáte ještě na víkend plány, možná si vybere z našich tipů na akce v Olomouckém kraji.

OLOMOUCKO

Benefiční minifestival SOŠka bude v pátek od 14 hodin ve dvoře budovy SOŠ Litovel. Vystoupí kapely Utopie, Kartel a Hluboké bezvědomí. Těšit se také můžete na předtančení mini přípravky a hlavní skupiny dětí z DDM Litovel.

Tradiční letní koncerty na Poděbradech jsou zpět. V pátek se od 19 hodin představí všestranný umělec Lukáš Mareček.

Již čtvrtý ročník populárního hudebního festivalu v ulicích – Olomouc (o)žije je zpět. Pro letošek se vrací s účastí více než 100 vystupujících umělců napříč různými žánry, které rozzáří centrum města. Akce se proběhne v sobotu od 13 hodin v olomouckých ulicích.

Festival současného umění ve Šternberku bude zahájen v sobotu, a to v 15 hodin ve Šternberském klášteře. Součástí programu budou vystoupení žáků ZUŠ, komentované prohlídky výstav současného umění, koncerty, ale také tvorba kolektivního uměleckého díla v duchu performace.

Akce s názvem Den sportu se bude konat v sobotu v Areálu Olše v Července. Dopolední program, jehož součástí bude hobby horsing a kondiční procházka s instruktorem severských holí začíná v 9 hodin. Odpolední program poté startuje ve 13 hodin a těšit se můžete na fotbalový kulečník, workout instruktory či pétanque.

PROSTĚJOVSKO

V rámci Hudebních večerů pořádaných městem Prostějov v Městském divadle se můžete v pátek vydat na diskotéku pro starší a pokročilé, na které zahraje DJ Jirka Hubený, a to od 19 hodin.

Od pátku do neděle se budou v Čechách pod Kosířem hody. Těšit se můžete na spoustu atrakcí, vystoupení, tradiční hodový jarmark, lunapark a spoustu dobrého jídla a pití. Podrobný harmonogram celé akce naleznete na stránkách obce.

Na komedii Don Quijote de la mAcha v režii Bolka Polívky můžete zavítat v sobotu od 18 hodin do venkovního areálu za sokolovnou ve Ptení.

Oslavy při příležitosti 90 let kopané ve Smržicích se budou konat v sobotu, a to na Sportovním areálu u fotbalového hřiště. Kromě fotbalových utkání se můžete těšit i na doprovodný program. Akce startuje ve 13 hodin.

Sedmnáct vinařství, živá hudba, teplá i studená kuchyně, tombola a mnoho dalšího na vás čeká v sobotu na akci Vinné slavnosti na Zámku Plumlov. Akce startuje v 10 hodin.

Hodová zábava v Určicích se uskuteční v sobotu od 20 hodin na fotbalovém hřišti. Celou akci hudebně doprovodí kapela Kontakt. Kromě hudby se můžete těšit i na drobné občerstvení.

Již 6. ročník Gulášvaru proběhne v sobotu v areálu Bloudník ve Víceměřicích. Chybět nebude tombola a skvělá hudba.

PŘEROVSKO

Na Pivní slavnosti můžete vyrazit v pátek, ale také v sobotu do obce Bělotín. Těšit se můžete na fotbalový turnaj, kouzelnickou show, cimbálovou muziku, ale také na letní kino. V pátek program startuje v 15 hodin v areálu ZŠ Bělotín a v sobotu v 9 hodin v areálu TJ Sokol Bělotín.

Hodové slavnosti plné nejrůznějších vystoupení, dobré hudby a jídla budou probíhat od soboty do neděle, a to v Brodku u Přerova. Bližší informace o programu naleznete na stránkách Brodku u Přerova.

Tradiční burza na letišti v Drahotuších se uskuteční v sobotu od 6 do 13 hodin. Dovezte vše, co vám leží v garáži, na půdě či ve stodole. Vstupné činí 70 korun.

Den plný sportovní atmosféry a souboj těch nejlepších týmů složených z firemních hranických posádek, koncert kapely Gradace a mnoho dalšího. To je již 14. ročník závodu dračích lodí, který proběhne v sobotu od 10 hodin u Loděnice Hranice.

Na Letfest na kterém vystoupí kapely jako je Calibos, Něco mezi nebo Sauria se můžete vydat v sobotu, a to do zámecké zahrady v Polkovicích. Akce startuje ve 14 hodin a vstupenky je možno zakoupit online, ale i na místě.

ŠUMPERSKO

Kultovní hardrocková čtveřice DOGA zahraje poprvé v Zábřehu. Koncert se uskuteční v pátek od 19 hodin na Hradním nádvoří. Těšit se můžete na rockovou energii, ostré kytarové riffy a k tomu výpravnou scénu plnou originálních efektů.

47. ročník Putování za Bohutínskou žábou "Memoriál Ivo Kotraše" pořádá klub českých turistů spolu s obcí Bohutín a to v sobotu. Turisté si mohou vybrat mezi 8, 15, 25, 35 kilometrovou trasou, cyklisté vyrazí na trasu v délce 20 a 67 kilometrů. Start pochodu je od 6 do 10 hod z tělocvičny v Bohutíně. Organizátoři slibují i občerstvení a živou hudbu.

Již 27. ročník Hanušovické 50 letos proběhne v sobotu. Start je naplánován mezi 8 – 10 hodinou u areálu firmy Kostka. Trasu lze absolvovat na libovolném jízdním bezmotorovém prostředku – na kolech, koloběžkách nebo bruslích.

Oslava k 100 jubileu fotbalového klubu Tatran Moravičany se uskuteční v sobotu, a to od 9:30 na hřišti. Chybět nebude drobné občerstvení a ve večerních hodinách hudební doprovod v podání skupiny Menhir.

Na Pouťovou zábavu za doprovodu skupiny Méďa Band můžete vyrazit v sobotu, a to od 19 hodin do Kulturního domu v Herolticích. V neděli na vás v kulturním domě čeká Sousedské posezení, jehož součástí bude skvělá hudba, ale také pouťové atrakce.

JESENICKO

Jesenické trhy nabízejí potraviny, výrobky a výpěstky, které pocházejí z co nejbližšího okolí. Další z nich proběhnou v pátek od 9 hodin na Masarykově náměstí v Jeseníku.

Školní zahradní slavnost plná vystoupení žáků základní a mateřské školy, výrobků dětí ze školní družiny a mnoho dalšího se uskuteční v pátek v parku u altánu v obci Supíkovice, a to od 16 hodin.

Na Mikulovické dny můžete vyrazit v sobotu od 15 hodin. Konat se budou v areálu za budovou obecního úřadu. Těšit se můžete na různá taneční a pěvecká vystoupení. Uslyšíte interprety jako je Heidi Janků či 05 a Radeček.

Divadelní představení plné tanečků a písníček, na kterém vystoupí oblíbená dvojice Kája a Bambuláček můžete se svými dětmi navštívit v neděli od 15 hodin v areálu zahrady Karla Ditterse z Dittersdorfu v Javorníku. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji, ale i na místě.

Výstava k výročí 800 let Zlatých hor se uskuteční v neděli v 17 hodin v Galerii Zlatá. Celou akci hudebně doprovodí soubor Rochusky. Při této příležitosti bude pokřtěn i překlad knihy, která se zabývá historií Zlatých Hor.

BRUNTÁLSKO

Na Festival pod Zámkem Dívčí Hrad se můžete vydat v pátek a v sobotu. V pátek se areál otevírá v 17 hodin a těšit se můžete na standupové vystoupení. V sobotu areál své brány otevře ve 14 hodin a vystoupí zde interpreti jako je DUO JAMAHA, Berenika Kohoutová či kapela NEBE. Bližší informace o celé akci naleznete na stránkách obce Dívčí Hrad.

Oslavy města Benešov se letos budou konat od pátku do soboty, a to v Areálu sportovišť na ulici Nerudova. V pátek se můžete ve 20 hodin těšit na koncert kapely Maraton a v sobotu bude program začínat ve 14 hodin. Představí se interpreti jako je Petr Bende, Kapitán Demo či Arakain.

Leskovec nad Moravicí pořádá Setkání nad kronikami k příležitosti výročí 800. let od první písemné sbírky o obci, a to v sobotu od 10 hodin v kulturním domě. Součástí akce bude také vystoupení dechového orchestru Bruntál nebo také plavba elektro lodí po Slezské Hartě.

Připojte se na velkolepou oslavu k 150. výroční založení Sboru dobrovolných hasičů, která proběhne v sobotu ve Městě Albrechtice. Setkání je naplánováno v areálu základní školy ve 14 hodin. Čeká na vás ukázka hasičské techniky a hasičských zásahů, kulturní vystoupení a bohaté občerstvení.

autoři: Sabina Müllerová , Martin Dostál
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.