Explosia zvýší produkci pro zbrojní výrobu, dostala grant od Evropské komise

20. březen 2024 14:40

Státní výrobce výbušnin a střeliva Explosia získal čtvrtmiliardový grant od Evropské komise. Výrazně zvýší produkci pro zbrojní výrobu. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Společnost plánuje téměř trojnásobný nárůst výroby bezdýmných sférických prachů a více než dvojnásobné zvýšení produkce celospalitelných hnacích náplní pro velkorážovou munici.

V programu ASAP Evropské komise určeném na podporu výroby munice v Evropě obdržela Explosia v konkurenci evropských zbrojovek maximální možnou podporu deset milionů eur.

„Kapacita výroby celospalitelných modulů je v současnosti 80 000 kusů ročně, od roku 2027 bychom chtěli dosahovat výroby až 200 000 kusů ročně,“ uvedl předseda představenstva a finanční ředitel firmy Radomír Krejča.

Výroba bezdýmných sférických (kuličkových) prachů by se měla od roku 2026 navýšit téměř na trojnásobek, ze současných 450 tun ročně na 1200 až 1500 tun podle typu vyráběných sférických prachů. Investice jsou dlouhodobého charakteru a nelze očekávat, že by se proces dal nějak uspíšit.

Kdo postaví novou linku?

„Oslovujeme společnosti, které jsou schopny postavit nám výrobní zařízení na míru, ale nejsou jich desítky, abychom si mohli vybírat. Výroba výbušnin je navíc velmi specifická a na prvním místě je bezpečnost, proto musíme postupovat s maximální opatrností,“ dodal k postupu investic výrobní ředitel Explosie Pavel Mareček.

Podle barvy obsluha děla na první pohled pozná, jakou sílu daná náplň má - moduly se dají zařit za sebe

Plány společnosti na navýšení výroby jsou reakcí na zvýšenou poptávku po její produkci, která roste od roku 2020, zájem byl především o bezdýmné prachy. Už před čtyřmi lety proto firma začala pracovat na investičních plánech, které by umožnily tuto poptávku naplnit.

„Rozjeli jsme výrobu naplno, ale se začátkem války na Ukrajině se ukázalo, že poptávka vysoce převyšuje výrobní kapacity, proto jsme aktivovali plány na výstavbu nové výrobní linky,“ uvedl generální ředitel Explosie Kamil Dudek.

Rekordní investice v Explosii

Zatímco investice společnosti se v předchozích letech pohybovaly ročně kolem 100 milionů korun, v roce 2023 už vystoupaly na 200 milionů, pro letošní rok je v plánu proinvestovat téměř 320 milionů korun. Celkově chce nejvýznamnější český producent výbušnin vynaložit do roku 2026 až dvě miliardy korun.

Souběžně s investicemi jedná vedení Explosie také o dodávkách surovin, aby byl dlouhodobě zajištěn jejich dostatek i po dokončení plánovaných investičních akcí. Nutné bude také získat dostatek pracovníků. Společnost chce stavět navýšení výroby na zkušenostech současných zaměstnanců, které hodlá doplnit o několik desítek nových. Vliv na zvyšování výrobních kapacit budou mít i legislativa nebo bezpečnostní limity.

autoři: pta , wol | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související