Není to jen Semtex. Pardubická Explosia slaví 100 let

16. říjen 2020

Když v roce 1920 vznikla na okraji tehdejších Pardubic Československá akciová továrna na látky výbušné, nikdo ještě asi netušil, jak velký vliv bude mít na rozvoj celého města. Továrna, která v roce 1934 dostala název Explosia, totiž výrazně zasáhla do dění ve městě a to v pozitivním i negativním smyslu.

Oběma těmito pohledy se zabývá seriál, který Český rozhlas ke 100. výročí továrny připravil. O negativních dopadech ví snad každý. Ať už je to ekologická zátěž, jejíž dopady se začaly víc řešit až po revoluci nebo nehody a nebezpečí vyplývající z výroby výbušnin.

Velmi rychle začala vedle Explosie vznikat i sesterská Synthesia a celý semtínský průmyslový areál dal za ta léta práci tisícům lidí, proslavil Pardubice po světě a nebýt tamního chemického průmyslu a hlavně výzkumu, neměly by dnes Pardubice nejspíš univerzitu.

Explosia ale dosáhla celosvětového věhlasu a uznání hlavně díky plastické trhavině Semtex. I ta je známá ve světě jak z pozitivního, tak i negativního pohledu, ale Explosia není jen o Semtexu.

V průběhu oněch sto let se Explosia pochopitelně dostala mnohokrát i do rozhlasového vysílání, a protože rozhlasové archivy jsou rozsáhlé a ukrývají opravdové unikáty, je seriál provázený i autentickými záznamy například o nehodách.

Začátky Explosie

První vedení Explosie ve 20. letech minulého století

Explosia mohla prý vzniknout na mnoha různých místech v tehdejší mladé Československé republice. Nakonec byla ale vybraná lokalita mezi Pardubicemi a Lázněmi Bohdaneč, a nebyla to náhoda. Chemický průmysl se totiž skoro vždycky budoval na řekách a kolem Labe je průmyslu dost. Od textilek v Krkonoších, přes Pardubice, Kolín, Lovosice až po Setuzu v Ústí nad Labem.

Navíc v Pardubicích už chemický průmysl byl, protože od druhé poloviny 19. století fungovala Fantova rafinérie (dnes Paramo). Proč ale vůbec bylo potřeba podobnou továrnu na výbušniny vybudovat, a jaký je vztah mezi Semtínem a Pardubickou univerzitou? Víc v audiu.

SEMTEX

Vypadá to jako plastelína, je to tvárné jako plastelína, dá se krájet, trhat a dělit jako plastelína, ale plastelína to není. Plastická trhavina, kterou vymyslel tým chemiků kolem Stanislava Brebery a Radima Fukátka, se proslavila po celém světě.

Jestli byla první svého druhu vůbec, se ale neví. Ve stejnou dobu totiž přišla na trh i americká C4. Název Semtex vymyslelo tehdejší obchodní oddělení a je to zkratka SEMT-Semtín a EX-explosives. Pod tímto názvem se prodává dodnes.

Semtex ve službách zla

Semtex je nejznámějším produktem pardubické Explosie

I když je Semtex pochopitelně určený primárně pro průmyslové využití, mohl se stát i nástrojem teroristů. Komunistický režim totiž pardubickou plastickou trhavinu vyvážel do mnoha „spřátelených“ zemí a tak se Semtex dostal třeba ke Kaddáfímu. I proto se říká, že výbuch letadla Pa Am 103 na skotským Lockerbie způsobil Semtex, to ale prý není pravda.

Nejen Semtexem je živa Explosia

„Bez Semtexu Explosia zkrachuje,“ myslí si někteří. Ale není to pravda. Výroba slavné plastické trhaviny je totiž jen okrajovou záležitostí. Hodně se totiž zaměřuje například na střelné prachy, které se používají například do střelných zbraní. A to dokonce i do historických.

Takzvané koloběhy jsou dva pětitunové válce, které mísí trhavinu, poháněné jsou pásy z kůže argentinských býků

Přestože se to možná nezdá, i výroba střelného prachu je věda a prachu je mnoho druhů. Každý má jinou intenzitu a jinak rychle hoří a každý zákazník má specifické požadavky. Explosia navíc ve svém areálu ukrývá i různé technické skvosty, na kterých se dřív různé výbušniny vyráběly.

Nehody

Co spojuje roky 1924, 1984 nebo třeba 2011? Nehody. V Pardubicích to zná snad každý. Občas se ze semtínského areálu ozve výbuch, že se až okna třesou. Většinou je detonace plánovaná a bezpečná, vždyť uprostřed zalesněného areálu má Explosia i vlastní střelnici, protože je potřeba různé nálože testovat.

Občas se ale stane nehoda a ty bohužel často mívají fatální následky, a to i přes to, že je celý areál s ohledem na rizikovost práce s výbušninami postavený. Rozhlasové archivy uchovaly záznamy událostí, na které by hodně lidí z Pardubic raději ani nevzpomínalo.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související