V obnoveném parku v Přelouči bude velký nerezový tobogán hlídaný kamerami

6. květen 2024 09:30

Ve svahu městského parku pod Občanskou záložnou v Přelouči bude už brzy stát přes 20 metrů dlouhý a vlnící se tubus. Půjde o speciální nerezový tobogán. Výstavba nové atrakce je součástí dlouho plánované obnovy celého území. Radnice tam počítá s novými mlatovými cestami, skateparkem a veřejným osvětlením, oprav se letos dočká i přilehlá Sportovní ulice.

Dělníci v prudkém svahu pod základní školou v městském parku začínají dělat základy pro tubusový tobogán. „Měl by být dlouhý 24,5 metru, skluz jako takový by měl mít 18,5 metru a dojezd tobogánu by měl mít 5 metrů. Je kompletně celý z nerezu a má průměr 80 centimetrů,“ říká Štěpán Bartoš z městského úřadu.

Podle něj bude atrakce bezpečná, i když bude stát na příkrém svahu: „Firma, která nám to dodává, tyto tobogány montuje po celém světě. Prošlo to několika fázemi výpočtů a měla by to být naprosto bezpečná záležitost.“

Mlatové cesty, osvětlení, nový skatepark

V parku přibydou také nové maltové cesty a veřejné osvětlení. „V parku se bude dát vždycky nějak projít. Firma postupuje velice ohleduplně. Park je rozdělený na sekce a jednotlivé větve, takže průchod parkem není nijak omezen,“ dodává Bartoš.

Čtěte také

Na protější ploše za korytem Švarcavy směrem ke sportovištím vyroste betonové skateboardové hřiště. Město nechá opravit i Sportovní ulici, což je příjezdová komunikace k městským sportovištím.

„Nám ještě nevstoupilo v platnost stavební povolení, jinak máme vysoutěženého dodavatele, který čeká na to, aby mohl nastoupit. Máme tam plovoucí termín nástupu, ale v podstatě se jednalo o květen 2024,“ říká Bartoš o termínu realizace.

Celkem tady proinvestují asi 50 milionů korun, i proto tady nechá město nainstalovat bezpečnostní kamery napojené na pult městské policie, aby prostor hlídaly.

To potvrzuje i místostarosta Přelouče Ivan Moravec (STAN): „Určitě bezpečnost těch prvků budeme muset zajistit. Plánujeme tady docela masivní instalaci kamerového systému. Určitě nechceme, aby nám to mládež nějakým způsobem poničila, takže se budeme starat o to, abychom to hlídali a starali se o to.“

Práce na obnově městského parku a přilehlých ploch by měly být hotové letos na podzim.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související