Expozice olomouckého arcidiecézního muzea se dočasně rozrostla o vzácné roucho kardinála Bedřicha z Fürstenberk, doslova se blyští zlatem

12. leden 2019

Olomoucké arcidiecézní muzeum nově vystavuje vzácný kněžský oděv kardinála Bedřicha z Fürstenberka, šestého olomouckého arcibiskupa. 

„Textilie, která vznikla v 70. letech 19. století, nám pouhým pohledem připomene baroko,“ vysvětluje kurátorka Helena Zápalková je důvod, proč se toto liturgické oblečení objevilo mezi historickými památkami arcidiecézního muzea v Olomouci. Jedinečnost je i v tom, že se dobrém stavu dochoval jako celý komplet.

Obřadní předměty z expozice

Často zručné švadleny zdobily roucha více na zadní části plášťů a rouch. „Mše se často sloužily zády k lidem,“ doplňuje kurátorka. Ornáty a roucha včetně střevíců, mitry a rukavic jsou z kvalitního bílého hedvábí vyšívané zlatou nití.

Liturgická roucha si vysoce postavení kněží pořizovali z vlastních peněz a často končily jako dar kapitule či katedrále, kde působili. Tyto vzácné textilie jsou ale také velmi křehké, a tak se musí ve vitrínách častěji měnit. Liturgické oblečení kardinála Bedřicha z Fürstenberka uvidí návštěvníci arcidiecézního muzea pravděpodobně jen do léta. Muzeum totiž chystá velkou výstavu věnovanou významnému baroknímu biskupovi Karlovi z Lichtensteina-Castelcornu. Právě jeden komplet liturgických rouch v rudé barvě vyšívané zlatem vystřídá současné exponáty.

autor: bam
Spustit audio