Expozice ve staré prelatuře želivského kláštera ukazuje, jak mohl vypadat byt opata před sto lety

5. květen 2024

Areál želivského kláštera na Vysočině láká turisty nejen na nádherný kostel Narození Panny Marie, expozici psychiatrické léčebny, výstavu starých motocyklů, ale i na malý pivovar nebo wellness. Nově se teď turistům otevřela i stará prelatura. Nová expozice přibližuje, jak mohl kdysi vypadat byt opata.

Prelatura bývá v rámci kláštera obydlím představeného, tedy opata neboli preláta. V té želivské sice opat nikdy nežil, ale po náročné rekonstrukci se vytvoření expozice s ukázkou bytu opata nabízelo. „Tahle budova vznikla jako fara, pak tady byla škola, poté tady bydleli zaměstnanci, za první republiky tu byla četnická stanice,“ vyjmenovává Jana Oppeltová z katedry historie Univerzity Palackého v Olomouci. V Želivě opat bydlel v místech, kde je dnes hotel, restaurace a pivovar.

V přízemí prelatury, které kdysi sloužilo jako černá kuchyně, jsou vystavené archeologické nálezy přímo ze Želiva nebo blízkého okolí. Mezi nejzajímavější určitě patří několik ohořelých kamenů. „Když se tady stavěly záchody, bylo objeveno takzvané hypocaustum. Starověký způsob vytápění. Archeologové se domnívají, že by to mohla být mnišská lázeň,“ dodává Jana Oppeltová a ukazuje i na malý kousek kovu. „Je to zlomek opatského pečetidla ze 14. století. Našel se na poli vedle kláštera.“

V prvním patře prelatury je několik místností, které ukazují, jak mohl ve třicátých letech minulého století vypadat byt opata. Zajímavý je rokokový nábytek, který se do kláštera vrátil v devadesátých letech. V rámci vyklízení kláštera v 50. letech se dostal do Národního divadla, kde sloužil jako rekvizita.

Knihovna v bytě opata

V opatově knihovně stojí za pozornost sedmnáct kilogramů vážící kniha. „Jedná se o antifonář, knihu, která se používala při kanonických hodinkách,“ vysvětluje Jana Oppeltová. Navzdory své velké hmotnosti byla kniha pro jistotu k podložce připoutaná řetízkem.

Návštěvníci Želivského kláštera si v prelatuře prohlédnou i jídelnu, ložnici nebo kancelář opata. Ve vitrínách je možné nahlédnout do starých evidencí a účtů. Vystavené jsou nádherné ornáty, ale i hudební nástroje a noty.

Jídelna
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.