Mou prací, ale i zábavou je natáčení Příběhů z Vysočiny. Jsou to příběhy o historii, ale i současnosti vesnic, vesniček a obcí v našem kraji a také o osudech lidí v nich. Neřekli byste, jak zajímavé životy lidé na Vysočině vedli a vedou a stále je co dalšího objevovat. Milým bonusem mé práce je to, že svůj kraj a rodiště stále více poznávám.
Mé příspěvky se také pravidelně objevují v pořadech Výlety a Hobby magazín, které všechny regionální stanice Českého rozhlasu vysílají o víkendu. Zvu vás v nich na zajímavá místa našeho kraje a natáčím rozhovory s chovateli a zahrádkáři. V neposlední řadě si také povídám s dětmi v mateřských školách a připravuji pro vás Makovičky.
A co dělám, když nedržím v ruce mikrofon? Na kole nebo s hůlkami v rukou vyrážím do přírody. Mým věrným souputníkem je knížka, v poslední době ta elektronická.
Všechny články
-
Na Humpolecku se zlato rýžovalo stejným způsobem jako při americké zlaté horečce. Stačí pánev, síto
Ještě dřív, než se v Jihlavě začalo těžit stříbro, těžili v oblasti Humpolecka a zlato. Zřejmě nejznámější lokalitou jsou takzvané štůly pod hradem Orlík u Humpolce.
-
Starověké deskové hry přežily tisíce let díky své jednoduchosti. Dodnes hrajeme například Mlýn
Lidé si hráli odnepaměti, a tisíce let jsou staré i deskové hry. Michal Musil z Havlíčkova Brodu se rozhodl vyrobit repliky těch nejznámějších starověkých her.
-
Víkendové tipy na konec května: Sraz veteránů a dětský den
Tipy na poslední květnový víkend
-
Lesonické krávy vyměnily slámu za písek. Leží se jim na něm pohodlněji
Značku Regionální potravina Kraje Vysočina letos získal i kefír z mlékárny v Lesonicích na Třebíčsku.
-
Od mšic na zahradě mohou pomoci škvoři. Přilákáme je pomocí škvorovníků
Postrachem úrody v našich sadech a zahradách jsou různí škůdci. Populární je dnes přírodní způsob jejich hubení. To znamená, že na ně nasadíme jejich přirozené predátory.
-
Pomníček u Nového Veselí připomíná vraždu četníka. Ani jeden ze dvou viníků se trestu nedočkal
Za nenápadnými kameny u cest, v polích a lukách se často skrývají dramatické příběhy. Jeden takový stojí v hájku nad Novým Veselím na Ždársku.
-
Kimči z Úsobí kvasí šest týdnů v šedesátilitrových sudech. Dělají se z něj i palačinky
Kvašení potravin je v poslední době velký hit. Zatímco naše babičky znaly jen kysané zelí a možná ještě okurky, dnes se kvasí všemožné druhy zeleniny a třeba i hub.
-
Díky Bokashi kompostéru proměníte odpad z kuchyně na humus a hnojivo
Kompost, to už nemusí být jen hromada zahradního odpadu někde v rohu u plotu. Můžete ho mít i doma v kuchyni, a výsledkem si pohnojit třeba kytky v truhlících na balkóně.
-
V želivské klášterní knihovně stojí vzácné svazky na policích z betonu a oceli
Želivský klášter ukrývá v prostorách, kam má veřejnost přístup jen výjimečně, barokní poklad - klášterní knihovnu zdobenou množstvím fresek po náročné rekonstrukci.
-
Na hornické naučné stezce v Jihlavě si sami můžete zkusit načerpat vodu dřevěnou pumpou
Jihlava, krajské město Vysočiny, bylo známé těžbou stříbra ještě před Kutnou Horou. I když od té doby uplynulo mnoho let, jsou pozůstatky dolování v krajině dodnes patrné.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »