Fettuccine s uzeným lososem

28. březen 2015

Losos se prodává v různých formách – uzené plátky lososa, čerstvé nebo zmražené steaky či podkovy z lososa nebo losos celý. Losos je mimořádně prospěšný pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík.

Uzený losos je vhodný do různých předkrmů, chuťovek, rolád, do salátů či k těstovinám. Syrové maso z lososa se používá zase do japonského sushi, do tataráků a na carpaccio. Steaky nebo podkovy můžete péct, smažit, pošírovat, grilovat či zapékat.

Suroviny: 230 g těstovin fettuccine, 1 lžička olivového oleje, 1 nakrájený stroužek česneku, 1 ¼ hrnku řeřichy nebo rokety nebo petrželky, 60 g nakrájeného uzeného lososa, sůl, pepř

Postup: Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme těstoviny a vaříme je 8-10 minut tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a opékáme ho za stálého míchání na mírném ohni půl minuty. Přidáme řeřichu a lososa, podle chutí opepříme a opékáme další půl minuty, dokud řeřicha neovadne. Těstoviny scedíme, přidáme ke směsi s lososem a promícháme. Hotový pokrm rozdělíme na talíře, ozdobíme řeřichou a ihned podáváme.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.