FOTO: Publikum Moravského divadla Olomouc čeká premiéra inscenace Přelet nad kukaččím hnízdem. Byli jsme na generálce

20. leden 2023 09:56

Činohra Moravského divadla v Olomouci v pátek 20. ledna uvede v premiéře inscenaci Přelet nad kukaččím hnízdem.

Fotogalerie z generálky inscenace

Režie se ujal Pavel Khek, umělecký šéf Klicperova divadla v Hradci Králové. Přelet nad kukaččím hnízdem proslavil především stejnojmenný film Miloše Formana. Inscenace Moravského divadla ale vychází z dramatizace Dalea Wassermana podle světového bestselleru Vyhoďme ho z kola ven. 

„Já se velmi těším a jsem rád, že přes některé peripetie, které byly spojeny vůbec s tím, kdy premiéra měla být, se nakonec vše logisticky domluvilo a zařídilo,“ věří v úspěšný titul a režisérské vedení ředitel divadla David Gerneš.

Já ten příběh považuji za takový obraz celý druhé poloviny 20. století, nástup všech těch autokracií a totalit.
Pavel Khek, režisér inscenace

Těžký a komplikovaný text podle Gerneše stihl režisér Pavel Khek nastudovat v šibeničním termínu šesti týdnů a to včetně vánočních a novoročních svátků. Přelet nad kukaččím hnízdem režíruje už podruhé.

„Já ten příběh považuji za takový obraz celý druhé poloviny 20. století, nástup všech těch autokracií a totalit, a to v tom mikrosvětě té léčebny je vlastně nádherně zobrazeno,“ uvádí Khek.

V hlavní roli Zdeněk Julina

Do zaběhlého chodu psychiatrické léčebny vstoupí svérázný Randle McMurphy, který si tu jde odpykat trest za svůj poslední delikt. Brzy ale zjistí, že únik před trestem byl jen zdánlivě snadný a stává se skutečným peklem.

Čtěte také

V Přeletu nad kukaččím hnízdem dostane prostor kompletní pánská sestava souboru činohry, která se představí v rolích pacientů a ošetřovatelů. Role McMurphyho se ujal Zdeněk Julina. „Každý si projde takovým tím McMurphyovským obdobím. Takový ten zhýralý život, všechno možné, nic není problém a jede se dál. Peru se s tím, abych si vzpomněl a snažil se to tomu Rendlovi tam nějak nacpat,“ popisuje Julina.

Premiéra inscenace Moravského divadla „Přelet nad kukaččím hnízdem“ začíná v pátek 20. ledna v 19 hodin.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio