Zlínskému divadlu dal sbohem a zamířil do Olomouce. Nechtěl jsem jen čekat na důchod, říká herec Zdeněk Julina

S manželkou Romanou, která je také herečka, se rozhodli zkusit něco nového, co je nakopne a posune dál. Zdeněk Julina působil 27 let ve Zlíně, nyní je nově na prknech olomouckého divadla.  „Nechtěl jsem být starým hercem, který jen chodí do práce a čeká na důchod,“ vysvětluje.

Julina je vyučený prodavač, s divadlem začínal ve zlínském amatérském souboru Malá scéna. Působil také v divadlech v Českém Těšíně a Chebu. Znáte ho ale i z filmového plátna a televizní obrazovky. Hrál v Kvartetu, Poslední aristokratce, Díře u Hanušovic, Metanolu, Ulici nebo v Pozadí událostí.

V porovnání se zlínským divadlem mu to olomoucké připadá komornější. Zároveň ho fascinuje, kolik v něm pracuje lidí. „Zatím pořád zjišťuju, kde co je,“ usmívá se herec, kterého i přes mnoho rolí, které odehrál, při práci stále provázejí pochybnosti.

„Pokaždé se sám sebe budu ptát, jestli na tu roli mám.“
Zdeněk Julina

„Myslím, že to nikdy nezmizí. Pokaždé se sám sebe budu ptát, jestli na tu roli mám,“ přiznává. A platí to i o McMurphym z Přeletu nad kukaččím hnízdem, na kterém aktuálně pracuje s režisérem Pavlem Khekem. „Snažím se ale držet věty, která tam zazní: Aspoň jsem to zkusil,“ dodává Zdeněk Julina.

Poslechněte si kompletní rozhovor se Zdeňkem Julinou, který byl hostem Dity Vojnarové.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio