Fotopastmi proti černým skládkám se postavili ve Šternberku. Hrozí vysoké pokuty

11. prosinec 2018

Ve Šternberku bojují s černými skládkami pomocí fotopastí. Lidé totiž ke kontejnerům stále častěji vyhazují i to, co by měli odvézt na sběrný dvůr. Nábytek, staré koberce nebo elektroniku pak musí město odklidit na vlastní náklady. Lidem, které strážnici chytí, hrozí pokuta až několik desítek tisíc korun.

S Antonínem Kostrůnkem, vedoucím odboru životního prostředí šternberské radnice, stojím u kontejnerů na papír a plasty nedaleko centra města. „Zpravidla se jedná o starý nábytek, koberce, lina, různé desky,“ popisuje příklady nepatřičných odpadků na místě pro tříděný odpad Antonín Kostrůnek.

„Stává se nám velice často, že toto je v průběhu celého roku odváženo na veřejná stanoviště pro tříděný odpad,“ dodává vedoucí odboru životního prostředí šternberské radnice. U kontejneru na papír vidíme běžný komunální odpad, který tu nemá co dělat, jako například staré boty, svetry.

„I když je to tu poměrně malý prostor, tak i toto je považováno jako černá skládka a hrozí za to sankce,“ varuje Kostrůnek.

Město se proto rozhodlo nainstalovat ke kontejnerům fotopasti, kterých zatím radnice pořídila deset. „Řešíme to už delší dobu. Řešili jsme to například přidáváním kontejnerů, aby to lidé měli kam dávat,“ vysvětluje nezávislý místostarosta neúnosnost situace s černými skládkami.

Lidem je ve městě k dispozici zdarma také sběrný dvůr. Pokuta za založení černé skládky je pak 50 tisíc korun. 

autor: tas
Spustit audio