František Všetička: Léta legionů

13. září 2014

Četba na pokračování z románu olomouckého literárního teoretika a beletristy zachycuje osudy spisovatele, dramatika a vojenského lékaře Františka Langera a jeho mladších bratrů Josefa a Jiřího.

Všetičkův román zahrnuje časový úsek od sklonku 19. století až po začátek dvacátých let 20. století. Kromě Františka Langra a jeho bratrů exponuje autor v románu další významné postavy našeho kulturního a společenského života: spisovatele Jaroslava Haška, Viktora Dyka, bratry Čapky, Richarda Medka, Franze Kafku a mnoho dalších.

František Všetička zachycuje rovněž více i méně významné události té doby – např. založení Strany mírného pokroku v mezích zákona a průběh první světové války včetně sibiřské anabáze československých legií. Jejich závěrečnou poutí z Vladivostoku do Prahy román končí.

Pětidílnou četbu na pokračování připravil Jan Sulovský. V režii Tomáše Soldána čte Miloslav Mejzlík. Pořad natočilo roku 2013 Tvůrčí centrum Regiony v Českém rozhlase Olomouc.

Poslouchejte kařdou sobotu v Setkání s literaturou od 13. září.

autor: sul
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.