Galerie kraslic v Libotenicích vystavuje tisíce ozdobených vajec

9. duben 2014
Česko – země neznámá

Kolik doma chystáte malovaných vajíček pro rodinu, pro návštěvy, pro děti s pomlázkou? Deset? Dvacet? Nebo nestačí ani celé plato? I kdybyste jich chystali sto, na libotenickou Galerii kraslic nemáte.

Tam mají totiž zdobených vajec na tisíce. Můžete si to sami spočítat - 92 vitrín, každá po 18 kraslicích od jedné malérečky nebo malíře a k tomu ještě stovky dalších kraslic, uložených zvlášť v krabičkách.

Ozdobené vajíčko je výsostným velikonočním znakem, přímo erbem jarních svátků, a odkazuje nás hezky daleko do historie - nabarvené vaječné skořápky se našly už ve staroslovanských hrobech. Ostatně i původ slova kraslice se vykládá od slovanského základu "krásný" - ve smyslu červený. U nás ale časem oba významy splynuly, české a moravské kraslice jsou nejkrásnější na světě.

Historii zdobení vajíček jako symbolu nového života tedy počítáme na staletí, zato Asociaci malířů a malířek kraslic České republiky je teprve 16 let. K jejím duchovním otcům patří od roku 1998 Miroslav Kubišta z Roudnice nad Labem. Dnes asociace sdružuje opravdové mistry tohoto oboru z Čech a Moravy. Jejím hlavním cílem je chránit a udržovat tradiční způsob zdobení vajec a vychovávat mladé tvůrce.

Galerie kraslic Libotenice

Galerie kraslic v Libotenicích má tak bohaté fondy, že může pořádat i několik výstav současně. I letos můžete tuhle křehkou krásou obdivovat na několika místech - až do 21. dubna v Městském muzeu v Mimoni, ve dnech od 10. do 13. dubna v kulturním domě v Kraslicích u Aše, od 14. a 15. dubna v Městské knihovně v Roudnici nad Labem a od 12. a 13. dubna v Lounkách na Litoměřicku.

A pochopitelně také v domácích Libotenicích. Zdejší kulturní dům pro návštěvníky připravil na 12. a 13. dubna výstavu patnácti set kraslic, doplněnou ještě krojovanými panenkami od Františky Gralíkové a Jindřišky Kokešové. Součástí výstavy budou i ukázky zdobení kraslic a také paličkování.

Pokud nestihnete výstavy, můžete si předem domluvit návštěvu v libotenické Galerii kraslic na číslech 416 848 088 nebo 777 653 203.

Spustit audio