Geopark Mikulov představuje nejvýznamnější české horniny. Návštěvník se dozví i různé zajímavosti

5. červenec 2023

Zajímavou přírodní expozici můžete navštívit u Mikulova na jižní Moravě. Geopark Mikulov představuje zájemcům v opuštěném vápencovém lomu nejvýznamnější horniny, sesbírané napříč Českou republikou. Přístupný je kdykoliv a zdarma. Je součástí Naučné stezky Turold a zároveň je i zajímavým zpestřením třeba při čekání na prohlídku jeskyně Na Turoldu.

Průřez geologickou historií České republiky, navíc v krásném přírodním prostředí opuštěného lomu, nabízí Geopark Mikulov. Velké balvany čtrnácti hornin představují typické zástupce nerostů naší země. Každý blok je opatřený cedulkou, popisující nejen složení horniny, ale také různé zajímavosti, které se k dané hornině vážou.

Pozorný návštěvník si na některých exponátech může všimnout také malých vybroušených plošek. Autoři výstavy tak přibližují i využití těchto hornin například ve stavebnictví. Bloky jsou sestavené do tvaru uzavřené podkovy, přičemž nejprve lze poznávat vyvřelé horniny, následují horniny usazené a nakonec horniny přeměněné.

Pomůcka při výuce

Geopark rádi navštěvují také učitelé se svými žáky a studenty při výuce geologie. Odtěžené stěny bývalého vápencového lomu odhalují i strukturu geologické stavby celé Pálavy. Je zde možné vidět doslova průřez skalním masivem a jednotlivé horniny, včetně povrchových usazenin, které demonstrují, jak se místní podloží postupně utvářelo.

Obnažené stěny bývalého vápencového lomu ukazují průřez podložím, ze kterého se skládá celá Pálava

Geopark je zároveň součástí Naučné stezky Turold, kterou Agentura ochrany přírody ČR vytvořila, aby návštěvníky seznámila také s rostlinami a živočichy, kteří ve zdejší Přírodní rezervaci Turold žijí. A je také oblíbenou zábavou při čekání na prohlídku Jeskyně Na Turoldu. Geopark Mikulov je, na rozdíl od jeskyně, přístupný kdykoliv a zdarma.

Spustit audio