Hana Maciuchová čte příběh olomouckého arcibiskupa Matochy, mučedníka estébáků

22. duben 2019

“Bylo pro mě zjevením potkat se s příběhem člověka, o kterém dosud tak málo víme. Jeho nezlomný postoj, pevná vůle, neutuchající víra v pravdu a lásku jsou mi hlubokou inspirací,“ uvedla Hana Maciuchová při natáčení pásma, jehož rozhlasovou premiéru Český rozhlas Olomouc odvysílá v pondělí 22. dubna 2019 v 11:04 hodin. Připravil je premonstrát Jindřich Zdeněk Charouz. Hudbu složil Lukáš Hurník. Upravil a režii má Michal Bureš. 

Kdo byl Josef Karel Matocha

Pocházel z rodiny kováře s jedenácti dětmi, po studiích v Olomouci odešel na studia do Říma, kde získal v roce 1915 doktorát z teologie. Po návratu působil jako vojenský kaplan ve Vojenské nemocnici Ružomberok. Na teologické fakultě v Olomouci přednášel již jako řádný profesor a dvakrát byl děkanem fakulty. V březnu 1948 jej papež Pius XII. jmenoval arcibiskupem olomouckým. Od počátku intenzivně cestoval po své diecézi, navštěvoval kněze a snažil se povzbudit církev. V roce 1949 tajně vysvětil biskupem Františka Tomáška, pozdějšího arcibiskupa pražského a kardinála.

Úřad však mohl vykonávat pouze do Velikonoc 1950, kdy byl nezákonně internován a izolován komunistickou státní mocí. Jeho spolupracovníci byli zatčeni a na dlouhá léta uvězněni. Arcibiskup Matocha nesměl vycházet ze své rezidence, kde se směl pohybovat jen ve dvou místnostech a to neustále pod dozorem příslušníků StB. Ti mu nedovolili ani číst noviny, vyřizovat korespondenci nebo poslouchat rozhlas. Postupně jej odřízli od jakýchkoliv kontaktů s vnějším světem, nesměl k němu zpovědník a dokonce ani holič, arcibiskupa nakonec holili a stříhali policisté. V tomto "domácím vězení" a kruté izolaci drželi estébáci arcibiskupa až do jeho smrti v roce 1961. Arcibiskup ostatně zemřel také z důvodu nedostatečné lékařské péče, protože mu věznitelé odmítli povolat lékaře. Mimochodem, po Matochově smrti už komunistický režim neumožnil znovu obsadit stolec olomouckého arcibiskupa. 

V roce 1999 mu byl in memoriam prezidentem České republiky Václavem Havlem udělen Řád T. G. Masaryka.

Poslouchejte po 11. hodině na Velikonoční pondělí.


Pásmo vyšlo coby audiokniha v Edici Velehrad, natočila Petarda Production, a.s. Olomouc v roce 2018.


autor: Michal Bureš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.