„Hanácké moře“ láká lidi na Šumpersko. Přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně navštíví ročně až 70 tisíc lidí

Je velmi oblíbená turisty a právě dnes slaví dvacet let. Jako o mladici v nejlepších letech o přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně na Šumpersku mluví její provozovatelé. Jde o unikátní pojistku pro nedostatek elektrické energie. A vznikala také téměř dvacet let...

Paní Anastasia z Loučné nad Desnou má přečerpávací elektrárnu přes kopec. Na výlet k horní nádrži vyráží několikrát ročně. „Určitě nám to nevadí. Buď se to dá celé objet na kole, nebo autem. Přímo nahoře postavili rozhlednu,“ říká.

Stavba elektrárny začala v roce 1978 a trvala osmnáct let. Starosta Jaroslav Sembdner zvolený za ODS vzpomíná, že proti ní tehdy, v době tvrdé totality, obyvatelé příliš neprotestovali. „Lidi si mohli akorát něco myslet, ale říkat nahlas to nemohli. Na počátku stavby se setkávali s různými názory, jako že to bude hyzdit krajinu. Časem se ukázalo, že horám to nějak neublížilo, ba naopak.“

Horní a spodní nádrž dělí výškový rozdíl více než půl kilometru. Veškerá technologie elektrárny je ukrytá v podzemí. Za úkol má vyrovnávat výkyvy množství elektřiny v síti. „V noci čerpáme vodu z dolní nádrže do horní a tím odebíráme elektrickou energii ze sítě. Ráno v 6 hodin továrny začínají vyrábět a spotřeba narůstá. Tento nedostatek dodáváme do sítě tím, že z horní nádrže pouštíme vodu do dolní a přes turbíny vyrábíme chybějící energii,“ vysvětluje vedoucí elektrárny Vítězslav Chmelař.

Strojovna elektrárny je celá vytesaná v útrobách hory

Dlouhé Stráně přitáhly do regionu i turisty. „Jak říkají někteří návštěvníci s nadsázkou, ´Hanácké moře´ sem táhne lidi. Máme zde návštěvníky i ze zámoří: z Ameriky, z Nového Zélandu. Oni přijedou už s povědomostí, že fotografii toho místa už někde viděli,“ dodává ředitel přilehlého sportovního areálu v Koutech nad Desnou Petr Marek. Každý rok elektrárnu navštíví až 70 tisíc lidí.

Schéma přečerpávací vodní elektrárny
autoři: pkr , mot
Spustit audio