Handicapovaní lidé v Přerově mohou pro přepravu využít taxi od charity. Do auta se vleze i invalidní vozík

4. březen 2024 13:30

Tělesně postižení lidé můžou v Přerově využívat k přepravě nové taxi. Má nájezdovou plošinu a je speciálně upravené pro všechny typy invalidních vozíků. Službu provozuje přerovská charita. K dispozici je zájemcům v pracovní dny. Jedna jízda po městě stojí 80 korun.

Reportérka Lenka Kratochvílová natáčela PŘÍMO v Přerově s řidičem Ivem Bartkem, který má auto vybavené jak pro mechanický, tak i elektrický vozík.

Službu využívá i Daniela Čermáková se svým synem Jardou, který sedí na vozíku. „Je to něco, tady chybí, protože těch cest a pojížděk ti postižení potřebují strašně moc. Včetně kultury, lékařů, do centra, na nádraží,“ říká Čermáková.

Tělesně postižení mohou v Přerově nově využít taxi službu od tamní charity

Na rozdíl od služby senior taxi, kterou v Přerově zajišťuje magistrát, můžou imobilní klienti charitního taxíku jezdit i mimo město. „Vnímám to jako super nápad, protože ta služba tady opravdu chyběla a ozývali se nám různí uživatelé, že by potřebovali někam přepravit. Jenomže my toto auto k dispozici nemáme. Takže věřím tomu, že ta služba bude opravdu využívaná,“ pochvaluje si Ivana Apolenářová, předsedkyně sdružení Alfa hendikep, které se věnuje osobám se zdravotním postižením.

Mimo město 35 korun na kilometr

Za jednu jízdu charitním taxíkem lidé zaplatí 80 korun. Mimo město pak 35 korun za kilometr. „Propočítávali jsme to vzhledem k normálním taxíkům, ale je potřeba si uvědomit, že když ta osoba nebude doprovázená asistentem nebo rodinným příslušníkem, tak je potřeba odborná asistence našeho řidiče. Proto je možná ta cena maličko vyšší, ale myslím, že to není žádná hrůza,“ vysvětluje Alena Pizúrová ředitelka přerovské charity.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související