Harmonium je specifický hudební nástroj. Jeho historii přibližuje nová prostějovská expozice

17. prosinec 2022

Prostějov má první soukromou expozici harmonií v Česku. Zájemci ji najdou na půdě jednoho z domů. Sbírka čítá tři desítky unikátních hudebních nástrojů s charakteristickým chvějivým zvukem. Nashromáždil je patří prostějovský hudebník, pedagog a varhaník Ondřej Mucha s kolegou Janem Tomankem.

„Spousta lidí považuje harmonium za jakousi náhradu varhan, ale není tomu tak. Byl to specifický koncertní nástroj, určený především do sálů, salónů a domácností. Později se tento nástroj dostal do kostelů,“ uvedl autor celého projektu Ondřej Mucha. V první polovině dvacátého století ale začal rozvoj elektronických nástrojů, a ty harmonium postupně vytlačily. Historie harmonií je tedy stará zhruba 200 let.

„V naší sbírce máme například nástroj postavený v roce 1873 francouzským nástrojařem Alexandrem Francoisem Debainem, který si dal harmonium v roce 1840 patentovat a tím je považován za jakéhosi vynálezce,“ pokračuje Mucha.

Ve sbírce má Ondřej Mucha nástroje domácí i zahraniční. Například Američané si potrpěli na zdobnost dřevěné skříně a také odlišný zvuk. „Americká harmonia jsou zvukově varhanám bližší,“ přibližuje Mucha.

V expozici je i lidově řečeno pradědeček harmonií. Malý nástroj na zhruba metrovém podstavci a s kratší klávesnicí. Podle Ondřeje Muchy v Česku začal boom harmonií. „Jsme v České republice první, kdo se tohoto velice těžkého, ale krásného úkolu, s láskou ujali,“ dodal Mucha.

A že je to doslova těžký úkol, potvrdil i spoluzakladatel muzea a restaurátor nástrojů Jan Tomanek. „Menší harmonia váží kolem 80 až 100 kilo, ale velké koncertní modely mohou vážit 300 až 500 kilo,“

Nástroje jsou prý ale skladné a dají se převést v kufru osobního auta. Teď ale zaměstnává Jana Tomanka další budoucnost jedinečného muzea.

Spustit audio