Hasiče v Oseku drží dobrá parta

8. duben 2016

Nejmladší člence Sboru dobrovolných hasičů v Oseku nad Bečvou Elišce Zvoníkové jsou teprve dva měsíce. Požehnaného věku se naopak v těchto dnech dožívá nejstarší osecký dobrovolný hasič - osmadevadesátiletý František Hrabal.

Hasiči se pravidelně scházejí i mimo „pracovní dobu“, kdy nejde o záchranu lidských životů a majetků. Jak sami přiznávají - na dobrou partu nedají dopustit.

„Drží nás veselá parta, potkáváme se nejen při požárech, ale třeba i na svatbách a nejrůznějších akcích,“ přiblížil starosta Sboru dobrovolných hasičů v Oseku nad Bečvou Václav Hluší. Pro něj se stala tato náročná profese i koníčkem - pracuje totiž u profesionálního Hasičského záchranného sboru v Přerově.


Fakta o sboru:
Založen: 1905.
Velitel sboru: Radek Buryánek, zástupce velitele: Milan Šiška.
Počet členů: 80 členů, z toho 20 dětí. Zásahová jednotka má 25 členů
Mládež: v oddíle je 20 mladých hasičů. K největším úspěchům patří druhé místo v krajském kole dorostu v požárním sportu.
Technické vybavení: zásahová vozidla: CAS 25 Tatra 815, Avia A - 31/5, Avia A - 31, přenosné stříkačky, plovoucí čerpadla, kalová čerpadla, elektrocentrála, bezmotorový člun, dýchací přístroje, přenosná radiostanice a další profesionální vybavení.
Největší úspěch: zásah při nehodě cisterny s palmovým olejem na D1 u Hranic. První místo jednotky SDH Osek nad Bečvou v soutěži Radslavská přilba.

„Osečtí dobrovolní hasiči jsou líhní profesionálů, pět z nás tuto práci vykonává jako své hlavní povolání,“ řekl s úsměvem. Jednotka má na svém kontě řadu náročných zásahů. Jedním z těch největších byla loni v lednu nehoda cisterny, převážející palmový olej. Ke kolizi došlo na dálnici D1 v úseku mezi Dolním Újezdem a Hranicemi.

„Byli jsme na místo přizváni, protože jsme předurčeni jako jednotka na dopravní nehody. Palmový olej v cisterně byl zahřátý, a my ho přečerpávali. Když se ocitl na vozovce, vytvořila se tuhá krusta, a silnice musela být uzavřena,“ popsal.

Šofér italské národnosti byl tehdy nucen čekat, až na místo dorazí náhradní cisterna. „Na místě zásahu jsme tedy strávili celou noc,“ podotkl.

Dalším dramatickým momentem byl i požár lesního porostu na Libavé loni v létě, u kterého zasahovala většina hasičských jednotek z Přerovska. Oheň se nekontrolovatelně šířil do okolí hlavně kvůli značnému suchu. Situaci navíc komplikoval náročný terén. I tento zásah se protáhl do dalšího dne.

Redaktor Aleš Spurný se starostou SDH Osek nad Bečvou

Jak už sám název obce napovídá - Bečva je v těsném sousedství, a když se rozvodní, dokáže pořádně potrápit. „K nejnáročnějším zásahům tedy patří veškeré živelné pohromy, způsobené vodou. Takové zásahy se většinou rozprostírají do několika dní,“ doplnil zástupce velitele Sboru dobrovolných hasičů v Oseku nad Bečvou Milan Šiška.

Ten se poprvé setkal tváří v tvář s následky katastrofy během ničivých povodní, které Přerovsko zasáhly v roce 1997. „Tehdy mi bylo patnáct a pomáhal jsem starším hasičům s úklidem komunikací a odklízením naplaveného bahna z polí. Byl to pro mě obrovský šok. Až s odstupem času si člověk uvědomí, jak malým pánem je proti přírodě, která nám ukazuje daleko větší sílu,“ poznamenal.

Zasloužilý hasič František Hrabal - nejstarší hasič kraje

Při povodních zasahoval i v roce 2010 - kdy se rozlila řeka Bečva v Troubkách. „Centrální část Oseku to tehdy naštěstí nezasáhlo, ohrožená byla jen osada Rybáře. Pomáhali jsme proto v nedalekých Troubkách, kde byla situace mnohem horší,“ dodal. Pod vodou se ocitla téměř celá obec.

A co ho na této práci nejvíce baví? „Rád pomáhám lidem, kteří to potřebují, a sami si pomoci nemohou. Je také dobré, že můžeme předat své zkušenosti dalším generacím,“ vysvětlil Milan Šiška, který pracuje jako mistr výrob v přerovské firmě Meopta.

Mladí hasiči

V zásahové jednotce jsou dobrovolní hasiči nejrůznějšího věku - od těch mladých až po seniory. „Jsem k tomu veden už odmalička a dostal jsem se ke sboru díky panu Rudolfu Vaňkovi, který je jedním z našich zasloužilých členů. Snažím se stejným způsobem vést i svého syna, který má šest let. Těší mě, když se dočkáme zpětné vazby od lidí a poděkují nám za pomoc,“ uzavřel Tomáš Dohnal, který je členem zásahové jednotky oseckého Sboru dobrovolných hasičů.

Pro SDH Osek nad Bečvou můžete hlasovat do pátku 15. dubna do 15. hodin, a to formou SMSek ve tvaru DOBRACI (mezera) OSEK na číslo 90 011 04. Cena jedné SMSky je 4 koruny.

SDH Osek nad Bečvou
autor: Petra Poláková - Uvírová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.