Helfštýn je moje srdeční záležitost, říká zakladatelka největšího setkání uměleckých kovářů

Když přišla na středověký hrad, který se tyčí na skále nad Lipníkem nad Bečvou, bylo třeba vybudovat zázemí pro návštěvníky. Vykopat studnu, přivést vodu a elektřinu. Pod jejíma rukama se Helfštýn proměnil v jednu z nejnavštěvovanějších památek v kraji.

„Měla jsem obrovské štěstí. Psal se rok osmašedesát a já začala studovat na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci dějiny umění. Tehdy jsme byli poslední budoucí teoretici, kteří museli prokázat i talent,“ říká Marcela Kleckerová. „Takže jsme měli třeba grafiku, malbu, kresbu i sochařství,“ vzpomněla.

Všechny nabyté znalosti dlouholetá správkyně hradu Helfštýna na Přerovsku v životě zúročila. Už při prvních brigádách v přerovském muzeu na oddělení umění, kde se starala o obrazy a sochy.

Marcela Kleckerová

Po škole pracovala jako metodik památkové péče v okrese Přerov. „Měla jsem patřit mezi ty, kteří všechno zakazují, ovlivňují“, říká Marcela Kleckerová. „Ale já jsem byla památkářem, který pomáhá. Bylo to v letech totality,“ doplnila.

„Nebyly firmy se specializací na opravy památek, stavební materiál byl nedostatkovým zbožím. Obcím a farářům jsem jej pomáhala shánět, vozila jej ve svém trabantu,“ vzpomínala.

Cesta z muzea na hrad

Netrvalo dlouho a dostala na starosti středověký Helfštýn. Památka na Přerovsku se jí stala druhým domovem a doslova srdeční záležitostí. Najednou se ocitla na druhé straně, musela jednat s památkáři, bojovat za každou opravu.

Díky Hefaistonu najdeme na Helfštýně mnoho půvabných kovářských děl

„Bylo potřeba přivézt na hrad vodu, elektřinu, vytvořit zázemí pro návštěvníky,“ připomněla Marcela Kleckerová. Během pár let se Helfštýn proměnil k nepoznání a taky nabídl nové možnosti využití. Tím nejšťastnějším nápadem bylo spojení hradu s uměleckými kováři.

„Když se na hradě pořád stavělo, napadlo mě, že lidé vůbec neznají řemesla spojená s opravami památek“, vzpomínala bývalá kastelánka. Na poprvé představila pár známých uměleckých kovářů z okolí. „A pak se to rozjelo,“ dodala.

Tehdy ještě netušila, že stojí u zrodu už pár let nejnavštěvovanější akce v regionu- mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

Ani po odchodu do důchodu nesložila ruce do klína. Jen své aktivity přesunula, řekněme do podhradí. V Lipníku nad Bečvou působila jako kurátorka výstav v galerii Konírna. Marcela Kleckerová prohrála boj s dlouhou nemocí v úterý 3. ledna 2017.

autor: zem
Spustit audio