Hemato-onkologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc bude od října působit v nové budově

23. září 2020

Stála 160 milionů korun a jedná se o nejmodernější budovu v areálu olomoucké fakultní nemocnice. Řeč je o novém ambulantním pavilonu hemato-onkologické kliniky. Vedení zdravotnického zařízení spustilo jeho provoz tento týden. První pacienti s leukémií a dalšími krevními nemocemi ho začnou využívat od října. Přesunou se do něj z nevyhovujících prostor.

Nový pavilon Hemato-onkologické kliniky

„Stěhujeme se 1. a 2., bude to akce, kdy musíme převézt sem dokumentaci, karty pacientů, infuzní pumpy a 5. října zde startujeme, pacientu už budou ošetřeni,“ říká přednosta hematoonkologické kliniky Tomáš Papajík a srovnává nový pavilon s tím původním. „Posunujeme se z více než 600 metrů na více než 1600 metrů. Z necelých 70 míst v čekárnách máme nyní 167 míst pro sedící pacienty s tím, že můžeme dodržovat hygienické rozestupy, které jsou teď standardem,“ pokračuje přednosta.

Nová budova hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc (pohled od dětské kliniky)

Kromě toho má nový pavilon také třeba devět vyšetřoven nebo také dva denní stacionáře pro podání léčby a transfuzních přípravků. „Proces se zrychlí, zkvalitní. Máme napojení na potrubní poštu, dole máme spojení se svými hematologickými laboratoři, takže vyšetření krevního obrazu děláme v řádu i několika minut. Když přijede pacient s život ohrožující komplikací, tak jsme schopni velice rychle reagovat,“ dodává Papajík.

Při návrhu budovy se v projektu simuloval pohyb pacienta od jeho příjezdu do areálu až po podání terapie nebo transfuze. Díky tomu by měl být provoz kliniky plynulý. Novostavba je navíc nízkoenergetická. „Není šetrná jen z hlediska energie, která je potřebná pro její provoz, ale hospodaří i s dešťovou vodou, je tady zelená střecha. Budova je šetrná i ke svým uživatelům. Snažili jsme se, aby se tady pacienti cítili dobře, řešili jsme akustiku, denní světlo a v neposlední řadě pan profesor Papajík oslovil umělce, kteří tady ty prostory vybavili a můžete se tady cítit trochu jako v galerii,“   doplňuje architekt Adam Rujbr.

Budova přišla na zhruba 160 milionů korun. Původní projekt přitom počítal s investicí přesahující 200 milionů.  Ambulantní pavilon by měl být podle vedení nemocnice základem nového onkologického centra, které by mělo do budoucna vzniknout v sousedství dětské kliniky.

autor: bas
Spustit audio

Související