Herce se do rolí snažím vemlouvat, říká režisér Tomáš Soldán. Proč se mu pod kůži zarylo Španělsko?

Tvorba Tomáše Soldána je určena nejen posluchačům Českého rozhlasu Olomouc a Ostrava, ale i širšímu okruhu posluchačů. Slyšet ji mohou pravidelně také na vlnách Dvojky, Vltavy a Českého rozhlasu Plus.

Čtěte také

Na přehlídkách rozhlasové tvorby na sebe upozornil řadou projektů, naposledy se mu podařilo na Mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Rádio 2023 v silné konkurenci obsadit druhé místo v kategorii Drama za hru „Máma“.

Osudové se Tomáši Soldánovi stalo Španělsko a doba jeho studií v Madridu. „Rozumím tomu prostředí. Semínko, které jsem tam zasadil, jezdím pozorovat a vnímám, jak roste,“ říká rozhlasový a divadelní režisér a také scénárista.

Ve Španělsku má kořeny také část osazenstva jeho mezinárodní divadelní společnosti Masakr Elsinor, se kterou v listopadu hrál a také procestoval Argentinu.

Zvukař Zdeněk Prchlík a režisér Tomáš Soldán

Jaká Argentina je? Rozumí Argentinci naší kultuře? Která témata propojují latinsko-americký a středoevropský svět? Proč jsou média určitou formou jedu? 

Nejen o tom mluvil režisér Tomáš Soldán. Kompletní rozhovor s ním si můžete poslechnout ve výše přilozeném audiu.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio