Herec Pavel Nečas: Něžně jsem se dotkl snad všech sportů, ale v žádném jsem nezanechal žádnou stopu

3. srpen 2022

Rozhlasové vlny posílil herec Pavel Nečas. Hvězdu seriálů Vinaři nebo Okresní přebor můžete slyšet na Radiožurnálu Sport. K jakému sportu má blízko a proč si vydělával likvidací odpadu?

Pavel Nečas už od šesti let věděl, že chce být hercem. „Byl jsem ten třídní šašek, pořád jsem vyprávěl nějaký historky. Pak jsem začal recitovat, a dokonce čtyři roky po sobě jsem byl absolutním recitačním vítězem.“ Ve třinácti letech udělal konkurz do brněnského Divadla Na provázku, a pak už byla jasná volba jít na konzervatoř.

Za role v seriálech je rád. „Je málo kapustičky a hodně slimáků, tak nad takovými nabídkami nikdo neohrnuje nos. Je to krásná práce. Ale pokud si někdo může vybírat, tak ano, tuhle práci odkládá bokem.“ On však zažil období, kdy nic netočil a chybělo mu to. „Měl jsem naštěstí krásné role v divadle, ale já vždycky dělal i něco jinýho. Měl jsem firmu na likvidaci odpadu, takže jsem třeba vyklízel celou Stodolní,“ usmívá se.

Diváci kritizovali dialekt

Pochází ze Slovácka, což mu pomohlo i v roli policisty Tauše v seriálu Vinaři, aby postavě přidal ten správný dialekt. „Ale i tak se lidi ozvali, že něco není správně. Je to těžký, tam co vesnice, to jiný dialekt, a nezavděčíme se všem. Takže to byla velká kritika na toto téma, ale nakonec o to nejde, jde o to, co se tam odehrává.“ Před skutečnými vinaři smeká, sám si zažil práci na rodinném vinohradu a poznal, že je to obrovská a nekonečná dřina.

Napříč republikou prošel několika divadly a zakotvil v Praze. K různorodým českým a moravským přízvukům dodává: „U nás se doma mluvilo spisovně, Hustopeče zrovna nespadají do oblasti s výrazným dialektem, ale když jsem přišel do Ostravy, tak tam mě upozorňovali, že je to tam slyšet. A pražština je taky zvláštní, taky to není ryzí spisovná čeština. Takže občas mi to do moravštiny ujede,“ říká herec a čerstvě i moderátor.

Zrodil se moderátor

Na Radiožurnálu Sport moderuje středeční pořad Na place. „Všimla jste si, jak špatně se vyslovuje slovo Radiožurnál?“ ptá se moderátorky. Pořad se vysílá většinou živě, o to je to větší adrenalin, který má rád. V mládí se proto vyžíval i v adrenalinových sportech, ale kvůli zranění a problémy s koleny už se těchto radovánek musel vzdát.

„Sport miluju obecně, mám rád golf, to je číslo jedna, hraju ho 37 let. Hrál jsem tenis, hokej, asi deset let jsem lezl po skalách. Něžně jsem se dotkl snad všech sportů, ale v žádném jsem nezanechal žádnou stopu. I u koní jsem dělal, zkoušel jsem parkour, ale to zvíře je tak nabušený, a zatočit s ním doleva nebo doprava, to je docela fuška.“

Alex Mynářová a Pavel Nečas

Jaký trapas se mu ve vysílání už stal? Pavel Nečas je humorista a humor má rád, tak se v pořadu podělil o některé veselé historky z natáčení a prozradil, jaký nový seriál bude natáčet. Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio