Herecké legendy čtou Eduarda Basse. Poslechněte si tři povídky z pera autora Cirkusu Humberto a Klabzubovy jedenáctky

17. listopad 2023

Tři povídky Eduarda Basse (1888-1946) Tajemný nález profesora Zachariáše, Žluté plerésy (ze sbírky povídek Mužské historie) a Strugglův zákon (ze sbírky povídek Ženské historie) v podání Miloše Kopeckého, Jiřiny Jiráskové a Martina Růžka reprezentují drobné prózy autora Klabzubovy jedenáctky a Cirkusu Humberto.

Účinkují: Miloš Kopecký, Jiřina Jirásková a Martin Růžek
Napsal: Eduard Bass
Dramaturgie: Vít Vencl
Premiéra: 27. 12. 2021

V povídce Žluté plerésy pojišťovací agent Julius Koláček, poslušen rady svých nadřízených, že nejlepší obchod, který může člověk učinit, je dobře se oženit, uzavře sňatek. Ale po návratu ze svatební cesty do Paříže změní podezření jeho dosud spokojený život v peklo.

Strugglův zákon byl, podle E. Basse, zákon přijatý v americkém státě Iowa proti sňatkovým podvodníkům. Každému usvědčenému podvodníkovi bude vypáleno na předloktí ruky znamení. Ale co jsou důkazy proti pravdě, kterou vidí ženské srdce.

Profesor Zachariáš, řídící neolitické vykopávky nedaleko bývalé jeskyně svatoprokopské, stál na pokraji pětimetrové jámy, na jejímž dně pracovali dva jeho dělníci. Krumpáče zvonily v taktu a jiskry odletovaly, když ocel udeřila do křemene. Kol jámy složeny byly na hromádkách uhliněné pazourky z hoření vrstvy. „Jen zvolna, přátelé,“ napomínal Zachariáš své spolupracovníky, otíraje si důstojně skla svých brýlí, „pamatujte prosím pravidla: Rozvážným buď ve svém díle – a tak dojdeš snadno cíle. Vy zvláště, Breburdo, měl byste si uvědomiti, jak často už byla rouška, kterou se věda chystala sejmouti z tajemství dávnověku, rozbita jediným ukvapeným úderem motyčím!
Eduard Bass: Tajemný nález profesora Zachariáše

V poslední povídce profesor Zachariáš objeví na okraji pražského Prokopského údolí pravěkou sošku, která má, jak se zdá, nad lidmi tajemnou moc. O její síle se přesvědčí ne jen archeologický kongres, ale i pražská policejní strážnice.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Vít Vencl
Spustit audio

Související