Historická armádní kantýna obohatila expozici Muzea vojenského lékařství v Josefově na Náchodsku

25. říjen 2020 08:45

Nová unikátní expozice v Muzeu vojenského lékařství v Josefově na Náchodsku zájemcům ukáže, jak vypadala v období první republiky vojenská kantýna. Provozovatelům muzea se povedlo sehnat dobové exponáty, mezi kterými nechybí ani v té době běžně prodávané zboží. 

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se dalo za první republiky koupit ve vojenské kantýně? Bylo toho docela dost, vojákům takový malý obchod rozhodně zpříjemňoval službu. A v muzeu vojenského lékařství v Josefově teď jednu takovou kantýnu mají.

Čtěte také

Vcházíme do budovy muzea a jdeme za vedoucím Tomášem Kunstou, který právě položil na zem nějaký předmět, který není úplně nejlehčí.
„Dnes jsme právě přivezli do expozice nový exemplář. Je to starý vojenský kotel na vaření. Je tedy poškozený, ale myslím si, že tady u nás v expozici udělá ještě spoustu parády."

Jdeme nahoru po schodišti a podíváme se, co je v muzeu nového.

„Teď už můžeme nahlédnout do důstojnické kantýny. Na chodbě je udělána replika kantýny pro mužstvo, tam byl výdej stravy. A tady se už nacházíme v důstojnické kantýně. Tam se důstojníci stravovali, ale současně jim prostor sloužil i jako klubovna, kde se mohli scházet."

Historická kantýna obohatila expozici Muzea vojenského lékařství v Josefově na Náchodsku

Jsou tady vidět hodiny a dokonce i kulečník. Součástí expozice je i maličko rozladěné piano. To vše je dobové?
„Přesně tak. Kulečník je z roku 1908. V jaké přesně byl hospůdce nebo kde přesně sloužil, tak to bohužel nevíme. Každopádně nám se ho podařilo získat a je znovu opraven a plně funkční."

Čtěte také

Stojíme v části, kde se stolovalo. Ale minuli jsme krásnou kantýnu. Je podobná krámkům, kde se kupovaly párky, limonády a další zboží. Tato kantýna je ovšem jiná.

„V každých kasárnách byla klasická jídelna, kde vojáci dostávali stravu. Ale zároveň si mohli přilepšit v kantýně. Tam si mohli dokoupit cigarety a dejme tomu i nějaké sladkosti a alkohol."

Jdeme nahlédnout, co se tenkrát v takové vojenské kantýně nabízelo a kupovalo.

„Různé sušenky nebo cigaretové papírky. Máme tady tabák a kávu. Vše je z období první republiky. My vycházíme z mnoha dobových fotografií i záznamů. Stačí se podívat na film se Švejkem nebo i starší filmy s vojenskou tématikou. Kantýny se tam občas objevují."

Do úplného dokončení vojenské kantýny v Muzeu vojenského lékařství v Josefově na Náchodsku zbývá už jen několik drobností. Návštěvníkům bude k dispozici od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související