Historická budova nádraží ve Střeni se opravuje. Má v ní vzniknout muzeum, ubytovna i občerstvení

18. červenec 2023 09:27

Ve Střeni na Olomoucku začala oprava historického nádraží. Budovu ze začátku dvacátého století koupila před lety obec. Po rekonstrukci by v nádraží mělo být muzeum, ubytovna a taky občerstvení.

Historická budova nádraží ve Střeni stojí na okraji obce, mimo hlavní dění. Cestující vlakem si jí můžou všimnout na železniční trase mezi Olomoucí a Prahou. Netradiční budova byla postavená v roce 1911 jako jeden ze vzorových projektů císařské rakouské dráhy. Připomíná alpský domek.

Budova ale už roky chátrá, teď se to však změní. Momentálně dělníci pracují na zajištění objektu tak, aby zabránili vzlínání vlhkosti. Další práce budou následovat. Do rekonstrukce investuje samospráva obce, která objekt před lety koupila.

Inspirace na Šumavě

„Těch zásadních zásahů nebude při přestavbě až tolik, maximálně se tam budou měnit příčky jako vnitřní dispozice a samozřejmě klasické instalace sítí. Je to z toho důvodu, že máme vymyšlený projekt ve spolupráci se spolkem Na návštěvě, který provozuje obdobnou budovu železniční stanice na Šumavě jako železniční muzeum, ubytování pro turisty, cykloturisty a zároveň občerstvovnu,“ přibližuje detaily nezávislý starosta obce Jiří Nevima.

Vedení obce doufá, že se tím do okolí nádraží vrátí život. Po dokončení oprav si objekt pronajmou zástupci zmíněného spolku. Dojít by k tomu shodou okolností mělo v roce 2025, kdy podle střeňského starosty uplyne 180 let od doby, kdy kolem Střeně projel první vlak.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio