Hladina řek na Uničovsku klesá, v Dlouhé Loučce platí první stupeň povodňové aktivity

8. červen 2020

Hladina řek na Uničovsku po noční bouřce a lokálních záplavách klesá. V Dlouhé Loučce má říčka Oslava už první stupeň povodňové aktivity. Třetí nadále platí na řece Oskavě v Uničově, i tam ale hladina začala mírně klesat, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Při povodních na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji v noci zemřela osmačtyřicetiletá žena, další, starší žena se pohřešuje. Mezi nejvíce postižené obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda mnohde dosahovala přes metr vysoko. V těchto obcích hasiči evakuovali a zachránili desítky obyvatel.

Lidé následky přirovnávají k apokalypse

Hladina říčky Oslavy se v Dlouhé Loučce na Olomoucku v noci kvůli přívalovým dešťům zvýšila z prvního na třetí stupeň povodňové aktivity za pouhou hodinu. V neděli odpoledne měla hladina výšku 78 centimetrů, do 21:00 se zvýšila na 135 centimetrů. O deset minut později už přístroje hlásily 150 centimetrů, což je hranice prvního stupně povodňové aktivity.

Při lokálních povodních na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji zemřel jeden člověk ze Šumvaldska

Ve 22:00 začal v Dlouhé Loučce platit na Oslavě třetí stupeň povodňové aktivity, jelikož hladina dosáhla 203 centimetrů. Do půlnoci se hladina řeky v Dlouhé Loučce zvýšila na 247 centimetrů a poté začala klesat. Krátce před 10:00 měla 161 centimetrů a platil tam už první stupeň povodňové aktivity.

Následky přívalových srážek budou hasiči dál odstraňovat, včetně odčerpávání vody z domů a sklepů

V Uničově byl vzestup hladiny řeky Oskavy pozvolnější. Stále tam platí třetí stupeň povodňové aktivity, který je vyhlašován při výšce hladiny 300 centimetrů. Krátce před 10:00 přístroje v Uničově hlásily 329 centimetrů, ráno naměřená maximální výška hladiny činila 331 centimetrů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související