Hladina řeky Březné v Hoštějně klesla z druhého stupně na normální stav

3. leden 2024 13:22

Hladina řeky Březné v Hoštejně na Šumpersku po nočním zvýšení na druhý povodňový stupeň začala dopoledne klesat a nyní její výška 153 centimetrů odpovídá normálnímu stavu.

Druhý stupeň je v Hoštejně vyhlašován od výšky hladiny Březné 165 centimetrů a první od 155 centimetrů. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vydatné srážky začaly hladinu Březné zvedat od úterního večera. Dnes ráno kulminovala na 167 centimetrech a poté začala rychle klesat. První stupeň povodňové aktivity platí ještě na Moravské Sázavě v obci Lupěné na Šumpersku a vodním toku Krupá v Habarticích na Šumpersku. Hladina Krupé už ale stagnuje a v případě Moravské Sázavy by měla ve středu večer kulminovat se značnou rezervou pod hranicí druhého stupně.

Povodňových stupňů dosahovaly toky v Olomouckém kraji také po Vánocích, podepsaly se na tom rovněž vydatné srážky a tání velkého množství sněhu. Ve dvou případech dosáhly i třetích stupňů, které značí povodňové ohrožení, a to na Moravě v Olomouci a v Moravičanech.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio