Houbařit se dá i v zimě, tvrdí mykolové z regionu. Jakými houbami si můžete zpestřit štědrovečerní večeři?

21. prosinec 2023 09:57

Kdo umí hledat, nosí z lesa plné košíky i v těchto dnech. Některé zimní houby navíc mají podle mykologů léčivé účinky a vám můžou zavonět i při štědrovečerní večeři. Odborníci ale varují nesbírat houby přemrzlé.

Že se i během zimního období dá nasbírat široká škála hub, potvrzuje mykolog Jiří Polčák. „Mimo typické houby, které v tuto dobu rostou, se podařilo nasbírat třeba ještě pozdně podzimní druhy, jako je strmělka veliká, dokonce tady máme žampiony – pečárku ovčí, velice chutnou, a jednou čirůvku fialovou a taky jedlou a krásně zbarvenou s modrým třeněm čirůvku dvoubarevnou,“ vypočítává nad nasbíranou úrodou Polčák.

Mykolog Jiří Polčák ukazuje nasbírané houby

„A samozřejmě nechybí hlívy. Z těch typických vánoční houba - penízovka sametonohá. Je to výborná jedlá houba, má léčivé účinky podobně jako hlíva. Roste především na vrbách“ dodává.

Čerstvými houbami si můžeme obohatit i štědrovečerní jídelníček. Polčák doporučuje právě vánoční houbu - penízovku sametonohou. „Je to nádherně medově zbarvená houba. Sbíráme jenom kloboučky. Na chuť můžeme přidat i jiný tvar, a to ucho jidášovo,“ radí.

Kompletní reportáž o zimním sběru hub si můžete poslechnout ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související