Žampion rostoucí na dosah může být zrádný, zápašný a hlavně toxický, varují každoročně mykologové

20. červen 2023

Může to být lákavé – žampiony rostoucí nejčastěji poblíž civilizace, u domů, v trávě, na sídlišti, mohou sice dokonce někomu subjektivně „houbově“ vonět. Často jde ale o žampion zápašný, způsobující za sezónu nejednu otravu či přiotrávení.

Počasí na houby 

Druhá půle června zdá se býti nejen mykologům poněkud nešťastnou. Ani srážkové úhrny, ani mapka meteorologů detekující byť zbytky vláhy v půdě prozatím nenaplňovaly vidinou hromadných houbových úlovků. Pomůže déšť či aspoň bouřky? „Jako na smilování teď už čekáme vlastně na vláhu jakéhokoli typu. Stejně tak na stabilizaci počasí – je dobré nemít chladné noci, ovšem rekordní vedra přes den houby také zrovna nemusejí,“ zamýšlí se mykoložka Tereza Tejklová. 

Houbový underground

Aspoň určitá naděje tkví například u hub „spolupracujících“ s dřevinami. „I když už je třeba déle sucho, může tu být jistá šance, že houby vázané na symbiózu se stromy ještě nějakou vláhu mají,“ vysvětluje Tejklová.

Komunikace stromu a houby, ale také plodnost a potenciál podhoubí, tedy neviditelného podzemního „arzenálu“ houby, je navíc fascinující, málo známá a pro život houby i stromu i určující a důležitá.

A co celoroční houby a hříbky v chladicím regálu supermarketů? Tajemství houbařových místeček – nalezišť sdělovaných když už, tak jen nejbližší rodině a přátelům? A co takhle šikovný tip na zpracování větších houbařských úlovků (až se počasí umoudří)?

I na to přišla řeč v předprázdninovém pořadu Dobrá rada. Poslechněte si.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Související