Kávu jsem se naučil pít až v prvním zaměstnání, říká její znalec. Víte, jak se kávové zrno zpracovává?

22. říjen 2024

Káva, jako vyznání lásky? Proč ne. Říct své drahé polovičce: „Moje láska k tobě je jako ta nejlepší káva“, je zcela na místě. Ta nejlepší je totiž silná, intenzivní a nikdy nekončící.

A své o tom ví i Tomáš Hradil, znalec a milovník kávy, který nákupem, pražením, přípravou, prodejem a hlavně konzumací kávy žije již 15 let. „Přitom v době studijí jsem ji moc nepil. Začal jsem až s příchodem do prvního zaměstnání,“ říká. Dnes jich vypije i šest denně. „A nic to se mnou nedělá,“ usmívá se.

Káva je důležitou součástí našeho každodenního života, řada z nás si bez ní život ani nedokáže představit. Pro někoho je její pití a příprava rituál, pro jiné odměna, nebo zkrátka moment, kdy se člověk na chvíli zastaví.

A pro většinu je to nápoj, který povzbudí a celkově zlepší den. Káva může mít pozitivní vliv na náš organismus, ale může také škodit, když se to s ní přežene.

Pochutnáváte si i vy na šálku kávy? A víte, jak dlouhá cesta kávového zrna časově, i geograficky tomu předcházela? Jak se zrno zpracovává a jak vy sami můžete s kávou experimentovat a připravit si šálek stejné kávy pokaždé s jinou chutí?

Poslechněte si Dobrou radu se znalcem a milovníkem kávy Tomášem Hradilem.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio