Kávu jsem se naučil pít až v prvním zaměstnání, říká její znalec. Víte, jak se kávové zrno zpracovává?
Káva, jako vyznání lásky? Proč ne. Říct své drahé polovičce: „Moje láska k tobě je jako ta nejlepší káva“, je zcela na místě. Ta nejlepší je totiž silná, intenzivní a nikdy nekončící.
A své o tom ví i Tomáš Hradil, znalec a milovník kávy, který nákupem, pražením, přípravou, prodejem a hlavně konzumací kávy žije již 15 let. „Přitom v době studijí jsem ji moc nepil. Začal jsem až s příchodem do prvního zaměstnání,“ říká. Dnes jich vypije i šest denně. „A nic to se mnou nedělá,“ usmívá se.
Káva je důležitou součástí našeho každodenního života, řada z nás si bez ní život ani nedokáže představit. Pro někoho je její pití a příprava rituál, pro jiné odměna, nebo zkrátka moment, kdy se člověk na chvíli zastaví.
A pro většinu je to nápoj, který povzbudí a celkově zlepší den. Káva může mít pozitivní vliv na náš organismus, ale může také škodit, když se to s ní přežene.
Pochutnáváte si i vy na šálku kávy? A víte, jak dlouhá cesta kávového zrna časově, i geograficky tomu předcházela? Jak se zrno zpracovává a jak vy sami můžete s kávou experimentovat a připravit si šálek stejné kávy pokaždé s jinou chutí?
Poslechněte si Dobrou radu se znalcem a milovníkem kávy Tomášem Hradilem.
Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.