Hrnková bábovka
Recept na vláčnou hrnkovou bábovku přináší Apetýt. Zaslali nám ho manželé Bohdálkovi z Bošovic.
Budete potřebovat:
- 2 vrchovaté hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 4 vajíčka
- 3/4 hrnku mléka a stejné množství oleje
- 1 prášek do pečiva a 1 vanilkový cukr
- špetku soli
- citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu
- trošku rumu
- 2 lžíce medu
- kakao
Postup:
- Vše promícháme dohromady a necháme asi 10 minut odstát.
- Potom směs naléváme do vymaštěné a vysypané formy, část těsta obarvíme kakaem, abychom vytvořili efekt mramoru.
- Pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut na 150 stupňů, potom 15 minut na 170 stupňů a dopečeme krátce na 200 stupňů.
- Na ideální dopečení potřebujeme asi 45 minut, zkoušíme špejlí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.