Hudebníci, muzikologové, teoretici i politici. V Olomouci se diskutovalo o sloučení divadla a filharmonie

11. říjen 2023 15:03

Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů uspořádala v úterý v Olomouci diskusi na téma problematika provozů profesionálních orchestrů. Reagovala tak na úvahy olomouckých regionálních politiků sloučit Moravskou filharmonii a Moravské divadlo. Vedou je k tomu dlouhodobé problémy s financováním obou městských organizací.

„Rádi bychom, aby tato diskuse byla nezávislá, aby z toho nevzešlo doporučení, zda slučovat nebo neslučovat. Chtěli jsme tímto posunout toto téma do veřejného prostoru,“ řekla na úvod panelové diskuse šéfka asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů Lenka Kavalová.

Jasný názor na zvažované slučování orchestrů v Olomouci má ale jeden z účastníků diskuse Tomáš Netopil. Přední český dirigent a dlouholetý hudební ředitel divadla a filharmonie v Essenu je za zachování obou orchestru Moravského divadla i Moravské filharmonie.

Pokud se tyto orchestry spojí, tak jeden nebo druhý obor bude upozaděn.
Tomáš Netopil, přední český dirigent a dlouholetý hudební ředitel divadla a filharmonie v Essenu

„Pokud se tyto orchestry spojí, tak jeden nebo druhý obor bude upozaděn, a to by opravdu nepřineslo vůbec žádné plody,“ myslí si Netopil.

Diskutovat přišel i náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák z koalice ProOlomouc a Piráti, který projekt slučování obou institucí Moravského divadla a Moravské filharmonie dal k veřejné diskuzi. „Já jsem moc rád, že se ta diskuse vede odborně, věcně a hlavně že si všichni stanovujeme společné cíle.

Čtěte také

Už dříve se s výzvou proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie připojilo přes 70 významných českých umělců, například houslový virtuos Václav Hudeček, operní pěvkyně Dagmar Pecková, režiséři Olga Sommerová, Václav Marhoul, Jan Hřebejk nebo zakladatel Semaforu Jiří Suchý.

Na základě analýzy, kterou si město k posouzení případného slučování obou organizací nechává zpracovat, by měli o společné nebo rozdělené budoucnosti Moravské filharmonie a Moravského divadla rozhodnout zastupitelé města na prosincovém jednání.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio