Mládek, Suchý nebo Hřebejk. Umělci jsou proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie

31. květen 2023

Umělci z celé republiky vyjádřili otevřeným dopisem svůj nesouhlas s rozhodnutím vedení olomoucké radnice sloučit Moravské divadlo a Moravskou filharmonii do jednoho subjektu.

K výzvě proti sloučení těchto kulturních institucí adresované primátorovi Miroslavu Žbánkovi (ANO) a jeho náměstkovi Tichákovi se dosud připojilo sedm desítek českých umělců. Patří mezi ně například houslista Václav Hudeček, dirigenti Tomáš Netopil a Petr Vronský, operní pěvkyně Dagmar Pecková, režiséři Olga Sommerová, Václav Marhoul, Jan Hřebejk, Břetislav Rychlík, zakladatel Semaforu Jiří Suchý, bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či písničkář Jaroslav Hutka, zpěvák Ivan Mládek nebo sochař Otmar Oliva.

Za otevřeným dopisem stojí senátor Kantor

Otevřený dopis, který inicioval olomoucký senátor Lumír Kantor z opoziční KDU-ČSL, reaguje na nedávné usnesení rady, která rozhodla o dalším kroku vedoucímu ke sloučení obou kulturních institucí. Padl i termín transformace. Umělci vyjadřují nad tímto krokem obavy, v otevřeném dopise zároveň poukazují na to, že divadlo v Olomouci existuje již přes sto divadelních sezon a Moravská filharmonie je druhou nejstarší českou filharmonií. Je zjevné, že ztráta svébytnosti i značky povede ke kritickému snížení umělecké a provozní kvality,“ stojí v dopise.

Je zjevné, že ztráta svébytnosti i značky povede ke kritickému snížení umělecké a provozní kvality.


Úryvek z otevřeného dopisu

Umělci tímto krokem chtějí podpořit zachování současného stavu uspořádání významných institucí olomoucké kultury. Myslím že nikdo, ani zaměstnanci, současný stav zachovat nechce. Současný stav je opravdu velmi tristní stav, kdy se každý rok bojuje o každou korunu, instituce strádají, potřebují více peněz a město nemá odkud je vzít. Hledáme cesty, jak současný stav, který není dobrý, zlepšit,“ řekl ve středu ČTK náměstek Tichák.

Signatáři městu navrhují, aby pro zachování samostatnosti obou kulturních institucí zajistilo jejich vícezdrojové financování, a to ve spolupráci města Olomouce, Olomouckého kraje i ministerstva kultury. Podle Ticháka se však o vícezdrojovém financování hovoří léta, nikdy se však tyto úvahy nedotáhly do konce. Aktivně se o to snažíme, s Olomouckým krajem aktivně vyjednáváme. Nic z toho, co se bude rozhodovat v pondělí na zastupitelstvu, tato jednání nijak neohrozí. Nebudeme na zastupitelstvu rozhodovat o slučování, či neslučování, ale o tom, jakým směrem se vydat, doplnil Tichák.

Filharmonie musela zrušit tradiční festival

Problémy s financováním řeší obě kulturní instituce dlouhodobě. Moravská filharmonie Olomouc musela letos zrušit festival s dlouholetou tradicí Dvořákova Olomouc. Důvodem byl právě nedostatek peněz. Napjatá je i ekonomická situace Moravského divadla. Podepsalo se to i na dramaturgickém plánu pro příští sezonu - divadlo muselo snížit počet premiér a zároveň zvýšit kvůli rostoucím nákladům vstupné zhruba o deset procent.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související