Humor je způsob, jak se s věcmi vyrovnávat s lehkostí, říká herec Robert Mikluš

Herec Robert Mikluš vystudoval na brněnské JAMU herectví, následně hrál Divadle Husa na provázku, pak na volné noze a v současnosti je členem Činohry Národního divadla. Známý je mimo jiné rolí strážmistra Topinky v seriálu Doktor Martin.

„Myslím si, že kultura nebo divadlo je obecně strašně důležité. Je to nejlepší dlouhodobá investice, která se v lidech, v myšlení lidí a v rozhledu lidí projeví za nějakých deset dvacet let, ale vždycky to stojí za to. Mnohem víc než nějaké dálnice nebo podobné věci,“ říká Mikluš.

Rainer Werner Fassbinder: Kočkožrout. Fotografie z natáčení. Účinkují Robert Mikluš, Ivan Dejmal, Petra Lorencová, Kateřina Veselá, Pavel Rímský a další. Režie Tomáš Soldán. Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu v roce 2018.

V divadelním prostředí má Robert Mikluš bohaté zkušenosti. Hrál například v brněnském Divadle U stolu, ve Studiu Marta, v HaDivadle či v Divadle Polárka. Mimo Brno stál na dřevěných prknech jeviště Divadla pod Palmovkou, Divadla v Dlouhé, Tygra v tísni nebo Studia hrdinů. Věnuje se také rozhlasové a filmové produkci.

„Po dlouhém zvažování jsem přijal účinkování nebo angažmá v seriálu Doktor Martin pro Českou televizi. Zjistil jsem, že se tím dá uživit, a to velice dobře, mnohem líp než v divadle. Najednou jsem dostal v divadelním světě svobodu. Už mi nevadilo dělat divadlo z lásky, protože jsem měl finanční zabezpečení z jiné strany. Získal jsem lehkost ve věcech, mohl jsem se mnohem víc řídit intuicí, nějakým smyslem pro pospolitost nebo pro to, aby věci vznikaly v pestrosti a zajímavosti,“ popisuje zkušenost s filmem.

Robert Mikluš v seriálu Strážmistr Topinka

„Humor je způsob, jak se s věcmi vyrovnávat s lehkostí. Vždycky je lepší vyřešit konflikt vtipem, než do toho konfliktu zabřednout nebo tu věc zatěžkat. Myslím si, že dělat komiku nebo humor v divadle nebo ve filmu je mnohem těžší disciplína než zahrát něco vážného. Komika je pro mě neustálá výzva. Je to takový vzdor tomu našemu životu nebo údělu, který máme,“ říká s úsměvem.

Do nadcházející divadelní sezony Národního divadla zve posluchače na inscenaci Vincenta Macaigne, která se jmenuje Stát jsem já. Tematicky se dotýká současné doby a nastalé krize. „Myslím si, že to bude pro lidi obrovský zážitek, zvláště na pozadí okolností, které se teď dějí,“ dodává.

A na filmová plátna by se tento rok měl, s obsazením Roberta Mikluše, dostat film Krajina ve stínu od Bohdana Slámy. V srpnu je plánovaná také premiéra snímku Davida Ondříčka Zátopek.

autor: Dominika Gerychová
Spustit audio