Hvězdami našich rozhlasových Vánoc jsou Václav Vydra, Zdeněk Troška a Michal Dlouhý

21. prosinec 2018

Ta tři jména v titulku jsou samozřejmě jen zlomkem toho, na co se ve svátečním vysílání Českého rozhlasu Olomouc můžete těšit. Co všechno vám tedy nabídneme?

24. prosince

Dobré ráno vystřídají po 9. hodině v našem vysílání Povídánky z nitěných knoflíků. Ty se kdysi v našem kraji probíraly mezi lidmi a pro rozhlas je upravil Mirek Kobza. Jednotlivé díly můžete poslouchat během svátků i na přelomu roku. Ten první nese název Sirotek Hans. Hodinu před polednem bude Hostem ve studiu dómský farář Ladislav Švirák, kterého k mikrofonu pozval Aleš Spurný.

Po poledních písničkách na přání přijde na řadu klasika ze Zlatého fondu rozhlasových pohádek. V roce 1966 byla natočena Šípková Růženka, ve které k vám budou promlouvat prostřednictvím svých rolí herečtí mistři František Smolík, Růžena Merunková, Jaroslav Marvan, Jaroslav Satoranský nebo Jaroslav Moučka. V odpoledním proudu nebudou chybět soutěžní Hřebíky a po 15. hodině také Povídánky z nitěných knoflíků, konkrétně díl s názvem Vánoční píseň pana učitele.

Po 16. hodině už budou patřit vlny Českého rozhlasu Olomouc pořadu Vánoce s Václavem Vydrou. Povídání a vzpomínky oblíbeného herce doplní ty nejkrásnější koledy. Vánočním hostem Rockle Českého rozhlasu Olomouc bude Guy Protheroe, se kterým si po 18. hodině budeme povídat především o spolupráci s Rickem Wakemanem a Vangelisem, a poté nebudou chybět ani vánoční Starý pecky.

Program vysílání 24. prosince 2018

25. prosince

Také na Boží hod vánoční se Vás už od 5 hodin budeme snažit pozitivně naladit v našem Dobrém ránu. Po 9. hodině si nenechte ujít Povídánky z nitěných knoflíků Mirka Kobzy s názvem Poslední setkání. Hodinu před polednem bude Hostem ve studiu režisér Zdeněk Troška, jehož pohádky a komedie jsou nedílnou součástí vánočního televizního programu. Povídat si s ním bude Richard Pachman.

Po poledních písničkách na přání podruhé otevřeme Zlatý fond rozhlasových pohádek. A sáhli jsme skutečně hluboko, až do roku 1956. V Pohádce pošťácké se vám představí třeba Luba Skořepová, Stanislav Neumann nebo František Kovářík.

V odpoledním proudu potom kromě písniček, zajímavostí a pozvánek nebude chybět ani soutěž Hřebíky. Po 15. hodině se zaposloucháme do příběhu s názvem Hohnův kříž naděje, který patří do série Povídánek z nitěných knoflíků.

Příznivce folklóru kromě Písniček pro radost, kde na vaše přání může znít spolu s dechovkami, potěší také pořad Cimbál a husle. Vánočním písním od nás i ze světa budou před sedmou hodinou patřit Starý pecky.

Program vysílání 25. prosince 2018

26. prosince

Po Dobrém ránu dopoledne otevřeme s Povídánkami z nitěných knoflíků. Z dávných příběhů našeho kraje, které pro vás sepsal Mirek Kobza, si poslechneme ten s názvem Paolův sen. A ve stejné hodině Mirek Kobza ještě jednou díky Pohlednici od Pradědu na Hanou. Hostem ve studiu pak po 11. hodině bude herec Michal Dlouhý, kterého k povídání v útulné kavárně pozvala Dita Vojnarová.

Také na Štěpána se můžete těšit na pohádku. Po poledních písničkách na přání přijde na řadu O Matějovi a Majdalence, která je v naší letošní minisérii benjamínkem, vznikla „až“ v roce 1980. Mladé dvojici v ní sekundují takoví velikáni jako Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Josef Vinklář nebo František Filipovský.

V odpoledním proudu ani tentokrát nebudou chybět Hřebíky a hanácké Plk na svátke. Po 15. hodině se zaposloucháme do další Povídánky z nitěných knoflíků, která nese název Pastýř z Berhofu. A po 16. hodině už budou připraveny vánoční Hvězdné návraty.

Lidovky a dechovky na přání v pořadu Hrajeme pro radost vystřídají po 18. hodině Legendy Českého rozhlasu Olomouc. Připomeneme si letošní nedožité 70. narozeniny brněnského rockera Oldřicha Veselého, kterému letos vyšla výborná kompilace Černý racek - To nejlepší. A vše završíme Starými peckami.

Program vysílání 26. prosince 2018

Takové tedy bude naše vánoční vysílání. Jak se vám líbilo nám můžete přijít říct do olomouckých parků v pátek 28. prosince, kdy pro vás od 9. do 16. hodiny otevíráme Palmový skleník na Floře.

Spustit audio