Hýsly u Kyjova mají troje sluneční hodiny. Jedny z nich jsou nejmenší na světě

19. srpen 2015
Česko – země neznámá

Hýsly nedaleko jihomoravského Kyjova jsou vesničkou sice malou, ale zajímavou. Mají tam totiž hned troje sluneční hodiny - a všechny pozoruhodné. Jedny mají podobu sluneční soustavy, druhé patří k největším na světě a třetí se pro změnu chlubí tím, že jsou na celé planetě úplně nejmenší.

Přes silnici naproti Obecnímu úřadu Hýsly leží pečlivě udržovaný záhon, ve kterém příchozí teprve při bližším zkoumání rozeznají unikátní ukazatel času, který je zároveň zmenšeninou sluneční soustavy. Planety jsou vyrobené z broušených žulových kostek. „Slunce jako dárce života má tvar včelí buňky, ze které ční do prostoru žihadlo. To je zároveň polos slunečních hodin,“ popisuje starosta Hýsel Tibor Skalka, který tyto neobvyklé sluneční hodiny vymyslel.

Nejmenší sluneční hodiny na světě měří pouhých sedm milimetrů. Umístěné jsou na konci zmíněného polosu slunečních hodin. Jsou vyrobené z mosazi klasickou mechanickou cestou rytí diamantem do kovu a mají pozlacený povrch.

Pod poklopem se schovávají nejmenší sluneční hodiny na světě

Sluneční hodiny i odpočinkové místo

Poslední hýselské sluneční hodiny jsou naopak veliké. Nacházejí se asi 500 metrů vzdušnou čarou od místní radnice. Patří pro změnu k největším na světě a i jejich „ciferník“ leží na zemi. „Tyto hodiny mají rozměry 18 krát 21 metrů,“ upřesnil starosta. Celé sluneční hodiny jsou vlastně malým odpočinkovým areálem, kde si mohou příchozí dokonce posedět na lavičce.

Na své hodinové unikáty jsou v Hýslech náležitě pyšní a pečlivě se o ně starají. „Oba areály okopávají a udržují pracovníci radnice. Ale když jde okolo i někdo jiný, kdo na nich vidí nějakou trávu nebo plevel, tak je prostě vytrhne. Lidé to berou jako součást obce,“ tvrdí Tibor Skalka.

Hýsly jsou častým cílem turistů i výletníků na bicyklech

O tom, že by v obci v budoucnu přibyly další výjimečné sluneční hodiny, zatím v Hýslech neuvažují. Mají ostatně i další unikáty, například tuzemskou nejdelší relaxační zónu s dětskými herními prvky. Měří přes 117 metrů a byla zapsána do České databanky rekordů a kuriozit.

autor: hon
Spustit audio