Ivan Klíma: Má veselá jitra. Obyčejné i nezvyklé zážitky všedního dne

27. březen 2023

Autor ve svých povídkách líčí s nadhledem sobě vlastním každodenní události.

Účinkuje: Pavel Soukup
Připravil: Jiří Hubička
Napsal: Ivan Klíma
Režie: Marie Texelová
Natočeno: v roce 1990

Poslechněte si úryvky z jedné z nejčtenějších knížek autora. Můžete se těšit na Povídku šmelinářskou, zlodějskou a bláznovskou.

Jedna z nejčtenějších knížek spisovatele Ivana Klímy vznikala jako relaxace při práci na Klímově stěžejním románu Soudce z milosti. Autor s chutí, ironií, humorem a nadhledem sobě vlastním zpracoval do podoby povídek obyčejné i velmi neobyčejné zážitky všedního dne v jednom týdnu.

Je třeba připomenout, že ten týden prožil Ivan Klíma v polovině sedmdesátých let a kniha vyšla nejdříve jen v samizdatu, pak v roce 1979 v Torontu v 68 Publishers, českém nakladatelství manželů Škvoreckých, a nakonec v Londýně u Alexandra Tomského. Ten ji také po návratu do Prahy vydal v ohromujícím nákladu 155 000 výtisků. Byla to jedna z prvních knih zakázaného autora, která se objevila na trhu a Ivan Klíma si to velmi dobře pamatuje.

V první den prodeje se před knihkupectvím, kde jsem knihu podepisoval, vytvořila nekončící fronta. Pro autora, který dvacet let doma nesměl publikovat, to bylo jako snový zážitek. Nicméně A. Tomský maličko přecenil čtenářský zájem a později mi navezl do sklepa snad tisíc neprodaných exemplářů. Myslím, že nikdy žádný autor nedostal tolik autorských výtisků.
Ivan Klíma

Knížka Má veselá jitra byla přeložena do mnoha jazyků, vyšla mimo jiné i čínsky a japonsky.

Ivan Klíma patří k nejpřekládanějším českým autorům. Jeho dílo je rozsáhlé a žánrově pestré: próza, dramata, reportáže, eseje, fejetony a knížky pro děti.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.