Já zázraky neumím, příroda ale ano, říká lékař Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc

Statistiku si nevede, takže přesně neví, u kolika porodů byl. Jméno prvního předčasně narozeného dítěte ale nikdy nezapomene. „Byl to Matyášek. Přestože přišel na svět ve 24. týdnu, všechno zvládl,“ vzpomíná lékař Martin Wita.

Martin Wita

Stejně jako Vaneska, která nedávno oslavila rok. Narodila se sice ve 28. týdnu, ale vážila pouhých 395 gramů. Statečně se poprala se všemi komplikacemi. „S rodiči se vždy snažíme upřímně a otevřeně komunikovat. Informujeme je o všem, nic neskrýváme,“ dodává olomoucký porodník.

Na Novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc pracuje Martin Wita dvanáct let a považuje ho za svůj druhý domov. Říká, že dělá pozitivní, radostnou práci ve skvělém týmu. „Míra nadšení je tu obrovská. Jsme u začátku života, což je jeden z nejradostnějších okamžiků vůbec.“

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.