Jablonec nabízí dotace pro majitele domů v městské památkové zóně

Do konce září mohou vlastníci nemovitostí v městské památkové zóně v Jablonci nad Nisou žádat o dotaci. Peníze z fondu ministerstva kultury jim vyplatí tamní magistrát.

Jablonecký magistrát nejdříve všechny žádosti předběžně posoudí a následně je odešle na ministerstvo. Podle údajů magistrátu pravidelně dostává řádově miliony korun. O tyto peníze mohou požádat vlastníci domů, které jsou kulturními památkami.

Obyvatelé Jablonce nad Nisou a Nového Boru mohou nově rozhodnout o tom, do čeho bude jejich město investovat

peníze

Kino, kluziště, nebo třeba koupaliště? Takovou otázku před sebou aktuálně mají lidé v Novém Boru na Českolipsku. Město letos přišlo s projektem takzvaného participativního rozpočtu, kdy nechává své obyvatele rozhodnout, která investice je pro ně nejdůležitější. Loni s tím začala například Česká Lípa, letos také Jablonec nad Nisou.

Dotace jsou většinou určeny na obnovu fasád nebo oken. „Jedná se zejména o restaurování a obnovu autentických prvků, nikoli o modernizace a rekonstrukce,“ vysvětluje úřednice jabloneckého magistrátu Iveta Habadová.

U žádosti nad milion korun je potřeba dát si pozor na formality. Rozpočet je třeba detailně vypsat a mít pod ním podpis projektanta.

Šanci mají také domy, které památkami nejsou

Město Jablonec nad Nisou uvolní peníze i žadatelům, jejichž domy se sice nachází v památkové zóně, ale samy památkami nejsou. I v případě běžných rodinných nebo bytových domů, které se v této zóně nachází, je totiž třeba všechny práce konzultovat s památkáři.

Žádosti radnice přijímá od konce dubna a takzvaný Program obnovy městské památkové zóny potrvá až do října. Žadatelé díky němu mohou získat až padesát procent výdajů do maximální výše sto tisíc korun.

autoři: Jan Charvát ,
Spustit audio