Jahanara znamená v perštině "zemi zdobící"

13. duben 2015

Když vám učitelka tance řekne, že se k tanci dostala přes lenost, podivíte se. Po krátkém vysvětlení, ale zjistíte, že je to vlastně pravda.

Jana Daňhová z Prostějova měla pocit, že by bylo dobré nějak se hýbat, jen si nemohla vybrat pro sebe tu správnou aktivitu. Nelákala ji tělocvična, spinning ani kalanetika. Jasno začala mít, až když začala tančit.

Zkusila disko tanec, hanácký folklór, chodila do tanečních a našla se v tancích orientálních. „Vyhovuje mi ta svoboda. Můžu tančit, kdy chci, kde chci a jak chci. Navíc k tomu nepotřebuji partnera, mužům se moc tančit nechce,“ říká s úsměvem.

Udělala si řadu kurzů, nastudovala, co bylo potřeba, a začala učit. V Prostějově, Olomouci a Kostelci na Hané. „Prostě je to pro mě ideální a naprosto naplňující způsob pohybu.“

Původní profesí učitelka biologie, zeměpisu a ochrany životního prostředí do školy nikdy nenastoupila, netroufla si, nicméně teď učí řadu žen uvolnit se, rozhýbat své tělo, cítit se sexy. Její motto zní: „Tančím, tedy jsem.“ A mluví za vše. Jen ta tréma, kdyby byla menší. Prožívá ji před každým vystoupením.

Na otázku, kolik má doma kostýmů, odpoví naprosto vážně: „Mnohem více, než svého civilního oblečení. Zabírají většinu skříní.“

autor: voj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka