Jak louskat vlašské ořechy a jak správně držet louskáček radí Ladislav Špaček
Máme sezonu vlašských ořechů, které vám ve skořápce v restauraci těžko nabídnou, ale u domácího stolování nebo na návštěvě se to může stát. Víte, jak je správně louskat podle bontonu?
Hostitel musí k míse s ořechy přiložit louskáček a kulatý nůž nebo lžičku. Louskáčkem pak opatrně, abychom nezaneřádili podlahu, můžeme vlašský ořech rozlousknout. Následně vezmeme kulatý nůž nebo lžičku, abychom vlastní jádro vydobyli ze skořápky.
Správný úchop louskáčku
Louskáček držíme v ruce tak, aby byl celý ukrytý v dlani. Nejen kvůli zvukovým efektům, ale hlavně kvůli tomu, abychom úlomky skořápky nezaneřádili stůl nebo koberec. Jednotlivé kousky ořechu pak vkládáme do úst prsty.
Drobné pochutiny jako jsou třešně, švestky, bobulovité ovoce, hroznové víno, je dovoleno jíst prsty. U nich proti tomu nejsou žádné námitky. Vždy ale musíme mít u sebe ubrousek, abychom si mohli otřít prsty a ústa.
Pokud na návštěvě dostaneme také extra talířek, je to ideální. Už proto, abychom měli kam odkládat použité skořápky.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.