Jak poznáte, že je váš pes nemocný? Poradí veterinář Petr Procházka

16. únor 2018

S veterinářem Petrem Procházkou jsme nahlédli do jeho ordinace. A dokonce do jeho domácnosti, protože na klinice tentokrát skončil jeho vlastní pes se zánětem slinivky.

Petr Procházka říká, že nejdůležitější je včas poznat, že s vaším mazlíčkem něco není v pořádku. A na jaké příznaky se zaměřit? Majitel zná svého psa nebo kočku nejlépe, a tak obvykle bez větších problémů pozná změny v jeho či jejím chování a zvycích. Nejčastějším signálem, při kterém by měl každý chovatel zbystřit, je nechutenství. Nepřijímání vody může vést rychle k dehydrataci.

Druhým nejčastějším příznakem nemoci je, stejně jako u člověka, zvýšená teplota. Tady ale pozor, pes i kočka mají přirozenou tělesnou teplotu vyšší než člověk. U psa a kočky se normální tělesná teplota pohybuje v rozmezí od 37,5°C do 39,0°C. I tep je u psa a kočky vyšší než u člověka a může v závislosti na konkrétním plemeni a velikosti zvířete dosahovat až 220 tepů za minutu.

Třetím příznakem, na který se mezi prvními zaměřuje i veterinář, je barva sliznic, popřípadě spojivky. Nejlépe se posuzuje podle barvy dásní. Měly by být růžové, dobře prokrvené a okysličené. Jakákoliv jiná barva naznačuje nějaké zdravotní problémy.

Jak vlastně měřit teplotu u psa? Co je pravdy na tom, že teplý a suchý čumák psa značí zvýšenou teplotu? I o tom se dozvíte v dnešním poradníku pro chovatele.

autor: zos
Spustit audio