Jak správně vyplnit hlasovací lístek v komunálních volbách? Zeptali jsme se přímo na magistrátu

2. říjen 2018

Dnes je poslední den, kdy byste měli dostat do schránky hlasovací lístek do komunálních voleb. V obálce najdete i popis, jak správně křížkovat, aby váš hlas byl platný. Existují tři různé způsoby a je potřeba dobře počítat.

Jak správně křížkovat ve volebním lístku, na to jsem se šla zeptat Aleny Daubnerové z olomouckého magistrátu. Na pomoc si vzala vzorový lístek. „Je to A1 formát a je oboustranný. Na každé z těch stran je osm volebních subjektů. Volič má v podstatě tři možnosti. Udělá křížek vedle názvu volební strany, do toho čtverečku, tím volí tu stranu a nemusí dělat žádné jiné úpravy. Nebo může křížkovat do toho obdélníčku vedle jmen kandidátů, a protože Olomouc má 45 členů zastupitelstva, tak má volič 45 hlasů, které může rozdělit kandidátům z různých volebních stran,“ vysvětluje Daubnerová.

Předpokládám, že třetí způsob bude kombinace obou. „Přesně tak, volič může zvolit stranu a ještě může mimo tuto volební stranu zakřížkovat kandidáty v nějaké jiné volební straně. A tady je nutné dávat pozor, protože nejprve komise spočítá ty křížky, a jestliže dám například deset křížků mimo nějakou volební stranu, tak nejprve se přičítají hlasy těmto deseti kandidátům. A teprve ten zbytek, to znamená 35 do těch 45, se přiděluje té volební straně,“ popisuje úřednice.

Přednost tedy mají jména. Alena Daubnerová doporučuje dobře počítat. „A hlavně, prosím vás, nezkracovat ten hlasovací lístek. Úplně dole je razítko toho registračního úřadu, kterým byl Magistrát města Olomouce. Pokud by volič odstřihl tady tu spodní část, jedná se o neplatný hlas,“ dodává.

Pokud tedy shrneme rady Aleny Daubnerové, nijak neupravovat formát volebního lístku a raději si ho doma předem připravit.

autor: bam
Spustit audio