Jak starý je váš pes? S výpočtem psího věku vzhledem k lidskému poradí veterinář František Špruček

9. únor 2018

Obvykle se stáří psa srovnává se stářím člověka tak, že věk zvířete vynásobíme sedmi. Ve skutečnosti je takový výpočet příliš zjednodušený.

Nejčastější námitkou odborníků i samotných chovatelů psů proti tomuto systému počítání je fakt, že pes je v jednom roce života plodný, zatímco člověk v sedmi letech nikoliv. Jak tedy vypočítat stáří psa v lidských parametrech? Podle nové metody nazvané 15 – 105 následovně: první rok života se dá přirovnat k 16 letům lidského života. Když jsou psu 2 roky, je to srovnatelné s 24 lety člověka. Potom je možné vzít každý rok života psa za 4 roky lidského.

Je ale také potřeba zohlednit různá psí plemena a jejich velikosti. Obecně platí, že čím větší je pes, tím rychleji stárne. Například německá doga může být již v 5 letech považována za seniora, zatímco malý toy pudl bude ve dvojnásobném věku ještě čiperný.

Proč se psi s delším čumákem dožívají vyššího věku, než ti s krátkým? Jak prodloužit délku života svému psovi? A co je to geriatrický program pro psy? Na to všechno odpoví veterinář František Špruček.

autor: zos
Spustit audio