Jaké výhody a jaká úskalí přináší studijní pobyt v zahraničí?

16. březen 2015

Více než čtyři stovky studentů Univerzity Palackého v Olomouci každoročně vycestují na studijní pobyt v rámci programu Erasmus plus. Jeden semestr v zahraničí chce zažít i Nina Francelová – studentka Filozofické fakulty. K tomu, aby odjela do vysněného Krakova, jí však zbývá vyřešit ještě spoustu potřebných náležitostí.

„Mám pocit, že to bude dobrá zkušenost. Naučím se jazyk, poznám nové lidi, novou kulturu. Před odjezdem ale musím vyplnit spoustu dokumentů jako například pojištění,“ říká studentka.

Podle Simony Černé z Oddělení mezinárodních vztahů Univerzity Palackého v Olomouci by se studenti měli při vyřizování připravit na to, že je potká mnoho různých problémů, na které budou muset neustále reagovat: „Nejpalčivějším problémem je určitě ubytování. To buď nefunguje podobně jako u nás, kde máme možnost studenty ubytovat na kolejích, nebo je jeho kapacita omezená. Studenti si pak musí hledat ubytování někde v soukromí. Pakliže využívají služeb zprostředkovatelů, tak často musí už odsud z České republiky zaplatit zálohu, která nemusí být zrovna nízká.“

Jednou z častých komplikací, kterou studenti musí řešit při vyřizování žádosti o studijní pobyt je výběr předmětů: „Studenti si musí také řešit nabídku předmětů, které budou v zahraničí studovat. Tady ale někteří mohou docela narazit, protože není často úplně jasné, z jakých předmětů si mají vybírat,“ uzavírá Černá.

Erasmus plus je nástupcem programu Erasmus. Oba dva projekty vznikly díky Evropské unii. Jejich cílem je rozvíjet přátelství mezi mladými Evropany a také jejich vzdělanost. Unie hodlá do sedmiletého programu investovat 14,7 miliardy eur, což je podle údajů Evropské komise o 40% více, než tomu bylo u předchozího programu.

Spustit audio