Jako nový. Rekonstruovaný rychlovlak Slovenská strela přejel z Přerova do Kopřivnice

13. květen 2021

Legendární rychlovlak Slovenská strela se vrátil domů do muzea v Kopřivnici. Uplynulého více než dva a půl roku ho měli v péčí pracovníci Českomoravských železničních opraven v Přerově. Čtvrteční odjezd Slovenské strely z tamního nádraží sledovaly na dvě stovky lidí, další fandové železnice čekali podél trati. Přímo v rychlovlaku natáčela reportérka Lenka Kratochvílová.

Ve vlaku jsem měla to štěstí, že jsem seděla vedle Tomáše Sousedíka. Jeho otec motory pro Slovenskou strelu sestrojil. „Jsem nadšený, protože já jsem si dal takový úkol, že otce vrátím tam, kam v historii československé elektrotechniky patří, protože komunisti ho totálně vymazali ze všeho, kde to vymazat šlo,“ vzpomíná Sousedík.

Za řídící pákou vlakvedoucího sedí s kšiltovkou a kapucí na hlavě Dušan Cihlář. „Dělali jsme, co jsme mohli, aby to fungovalo, takže zatím to funguje. Nejnáročnější bylo dát dohromady automatiku, ovládání Sousedíka a vyladit spojky,“ přibližuje Cihlář.

Interiér vozu je do detailu propracovaný. Původní vybavení poskytl sběratel Petr Štěpánek. Slovenská strela bude k vidění nejen v novém depozitáři kopřivnického muzea ale vyjíždět bude pravidelně i na koleje. Termín první oficiální jízdy pro veřejnost ale ještě známý není.

autor: kra
Spustit audio

Související