Jarní nádivka
Dnešní recept Apetýtu jaro doslova přivolává! Připravte si s námi jarní nádivku.
Budete potřebovat:
- 200 ml mléka
- 4 vejce
- 2 jarní cibulky
- 2 hrsti listů špenátu
- 75 g másla
- 200 g slaniny
- 1 hrst petrželové natě
- 2 hrsti mandlových lupínků
- 5 ks pečiva
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup:
- Pečivo (housky či rohlíky) nakrájejte na kostky a nechte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit.
- Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostky (můžete i lehce orestovat), nakrájejte jarní cibulky nadrobno a překrájejte i listy špenátu a petržele.
- Pečivo přesuňte do mísy, nechte zchladnout, přidejte mléko, slaninu, cibulky, špenát, petržel (můžete dát i medvědí česnek, mladé kopřivy), sůl, pepř, hrst mandlových lupínků, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky můžete dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšlehejte do sněhu se špetkou soli.
- V míse smíchejte všechny ingredience a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.
- Celou směs na nádivku poté zarovnejte do máslem vymazaného pekáčku či zapékací misky a posypte zbylými mandlovými lupínky.
- Pečte dozlatova, cca 20 – 30 minut (podle výšky).
Tip: Nadýchanou nádivku s mandlovými lupínky podávejte jako přílohu k masu nebo si ji dejte se zelninovým salátem jako odlehčený oběd či večeři.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.